From: Nilgun Belma Buguner Date: Tue, 22 Jul 2008 13:21:36 +0000 (+0000) Subject: New Turkish translations X-Git-Tag: 2.3.0~417 X-Git-Url: https://granicus.if.org/sourcecode?a=commitdiff_plain;h=945a72929542ca7a333a7d43cdaafd32311ea80d;p=apache New Turkish translations Translated by: Nilgün Belma Bugüner Reviewed by: Orhan Berent git-svn-id: https://svn.apache.org/repos/asf/httpd/httpd/trunk@678757 13f79535-47bb-0310-9956-ffa450edef68 --- diff --git a/docs/manual/env.xml.tr b/docs/manual/env.xml.tr new file mode 100644 index 0000000000..72e9a618d2 --- /dev/null +++ b/docs/manual/env.xml.tr @@ -0,0 +1,480 @@ + + + + + + + + + + + Apache’de Ortam Değişkenleri + + +

Apache HTTP Sunucusunda bilgiyi değişkenlerde saklamak için ortam + değişkenleri adı verilen bir mekanizma bulunur. Saklanan bu bilgi + erişim denetimi, günlük kaydı gibi çeşitli işlemleri denetlemekte + kullanılabilir. Değişkenler ayrıca, CGI betikleri gibi harici + uygulamalarla iletişim mekanizması olarak da kullanılabilir. Bu belgede + bu değişkenler üzerindeki işlemlere ve kullanım şekillerine + değinilmiştir.

+ +

Bu değişkenlere ortam değişkenleri dense de işletim sisteminin + ortam değişkenleri gibi değillerdir. Bunlar sadece Apache ortamında + geçerli değişkenler olup işletim sisteminin bu değişkenlerden haberi + olmaz. Sadece CGI betikleri ve SSI sayfaları gibi harici uygulamalar + tarafından üretilen ortam değişkenleri sistem ortamının değişkenleri + haline gelirler. İşletim sistemi ortamına çalışmakta olan sunucudan + müdahale etmek isterseniz işletim sisteminizin kabuğu tarafından sağlanan + standart ortam müdahale mekanizmalarını kullanmalısınız.

+
+ +
+ Ortam Değişkenlerinin Atanması + + + mod_env + mod_rewrite + mod_setenvif + mod_unique_id + + + BrowserMatch + BrowserMatchNoCase + PassEnv + RewriteRule + SetEnv + SetEnvIf + SetEnvIfNoCase + UnsetEnv + + + +
+ Temel Ortamda Değişiklik + +

Apache ortamında bir ortam değişkenine müdahale etmenin en temel + yolu hiçbir koşula tabi olmayan SetEnv yönergesini kullanmaktır. Bu değişkenleri Apache + başlatılırken sistem ortam değişkenleri haline getirmek için + PassEnv yönergesi + kullanılabilir.

+ +
+
+ İsteğe Bağlı Şartlı Atamalar + +

Esnekliği arttırmak için, mod_setenvif modülü ile + isteğin özelliklerine uygun olarak her isteğe özel değişkenler + atayabilmek mümkün kılınmıştır. Örneğin, bir değişken sadece isteği + yapan tarayıcıya özgü bir değerle veya sadece belli bir başlık + alanınına bağlı olarak atanabilir. Daha da esnek bir mekanizma, + ortam değişkeni atamak için [E=...] seçeneğinin + kullanıldığı mod_rewrite modülünün RewriteRule yönergesi ile + sağlanmıştır.

+ +
+
+ Eşsiz Betimleyiciler + +

Son olarak, mod_unique_id UNIQUE_ID + ortam değişkenine her istek için o isteğin çok özel koşullar altında + tüm diğer istekler arasında eşsizliğini garanti edecek bir değer + atar.

+ +
+
+ Standart CGI Değişkenleri + +

Apache yapılandırmasıyla atanan ve kabuğa aktarılan ortam + değişkenlerinden başka CGI + Belirtiminin gerektirdiği istekler hakkında temel bilgileri + içeren ortam değişkenlerinin CGI betikleri ve SSI sayfalarınca + atanabilmesi sağlanmıştır.

+ +
+
+ Bazı Yetersizlikler + +
    +
  • Standart CGI değişkenlerini ortam değişkenlerine müdahale + yönergelerini kullanarak değiştirmek veya geçersiz kılmak mümkün + değildir.
  • + +
  • CGI betiklerini çalıştırmak için suexec + kullanıldığında ortam, CGI betikleri çalıştırılmadan önce + güvenilir değişkenler kalacak şekilde temizlenir. + Güvenilir değişken listesi suexec.c içinde + derleme sırasında tanımlanır.
  • + +
  • Taşınabilirlik adına, ortam değişkenlerinin isimleri sadece + harfler, rakamlar ve alt çizgi imlerini içerebilir. Bunlara ek + olarak ismin ilk karakteri bir rakam olmamalıdır. Değişkenler CGI + betiklerine ve SSI sayfalarına aktarılırken bu sınırlamalara uygun + olmayan karakterlerin yerlerine alt çizgi imleri konur.
  • + +
  • İsteklerin işleme konması sırasında SetEnv yönergesi geç çalıştırılır, + yani SetEnvIf ve + RewriteCond gibi + yönergeler SetEnv ile + atanan değişken değerlerini görmezler.
  • +
+
+
+
+ Ortam Değişkenlerinin Kullanımı + + + + mod_authz_host + mod_cgi + mod_ext_filter + mod_headers + mod_include + mod_log_config + mod_rewrite + + + Allow + CustomLog + Deny + ExtFilterDefine + Header + LogFormat + RewriteCond + RewriteRule + + + +
+ CGI Betikleri + +

Ortam değişkenlerinin başlıca amaçlarından biri CGI betikleriyle + iletişim kurmaktır. Yukarıda bahsedildiği gibi CGI betiklerine + aktarılan ortam Apache yapılandırmasında atanan değişkenlere ek + olarak istek hakkında standart temel bilgileri de içerir. Bu konuda + ayrıntılı bilgi edinmek için CGI + Öğreticisine bakabilirsiniz.

+ +
+
+ SSI Sayfaları + +

Sunucu tarafında mod_include modülünün + INCLUDES süzgeci ile yorumlanan SSI sayfalarında ortam + değişkenleri echo elemanı ile basılabilir ve sayfayı + isteğin özelliklerine uygun olarak oluşturmak için ortam + değişkenleri akış denetim elemanları içinde kullanılabilir. Apache + ayrıca, yukarıda bahsedildiği gibi standart CGI ortam değişkenli SSI + sayfalarını da sağlayabilmektedir. Daha ayrıntılı bilgi edinmek için + SSI Öğreticisine bakabilirsiniz.

+ +
+
+ Erişim Denetimi + +

allow from env= ve deny from env= + yönergeleri sayesinde ortam değişkenlerine dayalı olarak sunucuya + erişim denetim altında tutulabilir. Bunlar SetEnvIf yönergesi ile birlikte + kullanılmak suretiyle sunucuya erişim isteğin özelliklerine bağlı + olarak daha esnek bir tarzda denetlenebilir. Örneğin, belli bir + tarayıcının sunucuya erişimi bu yönergelerle engellenebilir.

+ +
+
+ Şartlı Günlük Kaydı + +

Ortam değişkenleri LogFormat yönergesinin %e seçeneği + kullanılarak erişim günlüğüne kaydedilebilir. Bundan başka, + CustomLog yönergesi + sayesinde isteklerin günlüğe kaydedilip kaydedilmeyeceğine ortam + değişkenlerine dayalı olarak karar verilmesi sağlanabilir. Bunlar + SetEnvIf yönergesi ile + birlikte kullanılmak suretiyle günlük kayıtları isteğin + özelliklerine bağlı olarak daha esnek bir tarzda denetlenebilir. + Örneğin, gif uzantılı dosyalar için yapılan isteklerin + günlüğe kaydedilmemesi veya sadece alt ağınızın dışından gelen + isteklerin günlüğe kaydedilmesini isteyebilirsiniz.

+ +
+
+ Şartlı Yanıt Başlıkları + +

Header yönergesi belli + bir yanıt başlığının istemciye gönderilip gönderilmeyeceğine belli + bir ortam değişkeninin varlığına bakarak karar vermek için + kullanılabilir. Böylece örneğin, belli bir başlığın istemciye + gönderilmesine istemciden belli bir başlığın alınıp alınmadığına + bağlı olarak karar verilebilir.

+ +
+ +
+ Harici Süzgeçlerin Etkinleştirilmesi + +

mod_ext_filter tarafından yapılandırılan harici + süzgeçler ExtFilterDefine yönergesinin disableenv= ve + enableenv= seçenekleri kullanılarak bir ortam + değişkenine bağlı olarak etkinleştirilebilir.

+
+ +
+ URL Kurgulaması + +

RewriteCond + yönergesinin SınamaDizgesi olarak kullanılan + %{ENV:değişken} biçemi + mod_rewrite yeniden yazma motorunun ortam + değişkenlerine bağlı kararlar almasını mümkün kılar. Yalnız şuna + dikkat ediniz: mod_rewrite’ta ENV: + öneki kullanılmadan belirtilen değişkenler ortam değişkenleri + değillerdir. Onlar mod_rewrite’a özgü diğer + modüllerden erişilemeyen özel değişkenlerdir.

+
+
+ +
+ Özel Amaçlı Ortam Değişkenleri + +

Birlikte çalışabilirlik sorunları Apache’nin belli istemcilerle + veri alışverişi sırasında davranışını değiştirmesini gerektirebilir. + Genellikle SetEnv ve + PassEnv yönergelerinden + başka BrowserMatch + gibi yönergelerle ortam değişkenleri atanarak bunu sağlayan + mekanizmaların olabildiğince esnek davranabilmesi sağlanabilir.

+ +
+ <code>downgrade-1.0</code> + +

İstek, daha yüksek bir HTTP protokolüyle yapılmış olsa bile + HTTP/1.0 isteği olarak ele alınır.

+ +
+
+ <code>force-gzip</code> +

DEFLATE süzgeci etkinse tarayıcının tercih ettiği + kodlama koşulsuz olarak yoksayılarak sıkıştırılmış çıktı + gönderilir.

+
+
+ <code>force-no-vary</code> + +

İstemciye gönderilmeden önce yanıttan Vary alanının + çıkarılmasına sebep olur. Bazı istemciler bu alanı gerektiği gibi + yorumlayamazlar, bu değişken atanarak bu sorunla karşılaşılmamaya + çalışılır. Bu değişkenin atanması ayrıca + force-response-1.0 değişkeninin de atanmasına sebep + olur.

+ +
+
+ <code>force-response-1.0</code> + +

HTTP/1.0 isteği yapan istemcilere HTTP/1.0 yanıtı verilmesini zorunlu + kılar. AOL vekillerindeki bir sorun nedeniyle gerçeklenmiştir. Bazı + HTTP/1.0 istemciler HTTP/1.1 yanıtlarında doğru davranmayabilirler; bu + değişken atanarak bunların sorunları giderilebilir.

+ +
+ +
+ <code>gzip-only-text/html</code> + +

Bu değişkene "1" değeri atandığında text/html’den + farklı içerik türleri için mod_deflate modülü + tarafından sağlanan DEFLATE çıktı süzgeci iptal + edilir. Sıkıştırılmış olarak saklanan dosyalar kullanıyorsanız bu + değişkeni mod_negotiation modülü de dikkate alır + (kimliğine bakarak sadece gzip için değil, tüm kodlamalar için bunu + yapar).

+
+ +
<code>no-gzip</code> + +

Bu değişken atandığında, mod_deflate modülünün + DEFLATE süzgeci kapatılır ve + mod_negotiation modülü kodlanmış kaynak teslimatını + reddeder.

+ +
+ +
+ <code>nokeepalive</code> + +

Bu değişken atandığında, KeepAlive yönergesi iptal edilir.

+ +
+ +
+ <code>prefer-language</code> + +

Değer olarak en, ja veya + x-klingon gibi bir dil kısaltması verilerek atanmışsa + mod_negotiation modülünün normal davranışını + değiştirerek belirtilen dilde bir teslimat yapılmaya çalışılır. + Böyle bir belge yoksa normal uzlaşım süreci uygulanır.

+ +
+ +
+ <code>redirect-carefully</code> + +

İstemciye bir yönlendirme gönderirken sunucuyu daha dikkatli olmaya + zorlar. Bu genellikle istemcinin yönlendirmeler konusunda sorunlu + olduğu bilindiği takdirde yararlı olur. Bu değişkenin gerçeklenme + sebebi, dizin kaynaklarına yönlendirmeler için DAV yöntemlerini + kullanan Microsoft'un WebFolders yazılımındaki bir sorundur.

+ +
+ +
+ <code>suppress-error-charset</code> + +

2.0.54 sürümünden beri mevcuttur.

+ +

Apache bir isteğe bir yönlendirme ile yanıt verdiğinde istemci + yönlendirmeyi kendiliğinden yapmaz veya yapamazsa kullanıcıya yanıtla + birlikte gönderilen metin gösterilir. Apache normal olarak bu metni + ISO-8859-1 ile kodlar.

+ +

Ancak, yönlendirmenin yapıldığı sayfa farklı bir karakter kümesine + sahipse bazı tarayıcı sürümleri asıl sayfanın karakter kodlaması yerine + yönlendirmenin kodlamasını kullanmaya çalışırlar. Bu özellikle Yunanca + gibi dillerde hedef sayfanın hatalı yorumlanmasına yol açar.

+ +

Bu ortam değişkeninin atanması Apache’nin yönlendirme için karakter + kümesi belirtmemesini sağlamak suretiyle hatalı tarayıcıların hedef + sayfayı yanlış karakter kodlamasıyla yorumlamasını önler.

+ + + Güvenlik Uyarısı + +

Hata sayfalarının bir karakter kümesi belirtilmeksizin yollanması, + HTTP/1.1 belirtimine uymayan ve karakter kümesini içeriğe bakarak + tahmin etmeye çalışan tarayıcılarda (MSIE) karşı siteden betik + saldırısı yorumuna sebep olabilir. Girdi verisindeki UTF-7 içerik + (istek betimleyici gibi) karşı siteden betik saldırılarını engellemek + için tasarlanmış normal önceleme mekanizmalarıyla öncelenmeyeceği için + böyle tarayıcılar UTF-7 karakter kodlaması kullanılarak kolayca + aldatılabilir.

+
+ +
+ +
<code>force-proxy-request-1.0</code>, + <code>proxy-nokeepalive</code>, <code>proxy-sendchunked</code> ve + <code>proxy-sendcl</code> + +

Bu yönergeler mod_proxy modülünün normal protokol + davranışını değiştirirler. Daha ayrıntılı bilgi için + mod_proxy belgesine bakınız.

+
+ +
+ +
+ Örnekler + +
+ Protokolü yanlış yorumlayan tarayıcıların davranışlarının + değiştirilmesi + +

Önceki sürümlerde bilinen istemci davranışlarına karşı önlem olarak + aşağıdaki satırların httpd.conf içinde bulunması + önerilirdi. Fakat, böyle tarayıcılar artık ortalıkta görünmediğinden + bu yapılandırmaya da artık gerek kalmamıştır.

+ +
+#
+# Aşağıdaki yönergeler normal HTTP yanıt davranışını değiştirirler.
+# İlk yönerge Netscape 2.x ve kendini öyle gösteren tarayıcılar için
+# kalıcı bağlantıyı (keepalive) iptal eder. İkinci yönerge ise HTTP/1.1
+# protokolü bozuk olan ve 301/302 durum kodlu yönlendirme yanıtları
+# kullanıldığında kalıcı bağlantıları gerektiği gibi desteklemeyen
+# Microsoft Internet Explorer 4.0b2 içindir.
+#
+BrowserMatch "Mozilla/2" nokeepalive
+BrowserMatch "MSIE 4\.0b2;" nokeepalive downgrade-1.0 force-response-1.0
+
+#
+# Aşağıdaki yönergeler HTTP/1.0 yanıtlarından başkasına yabancı olan
+# tarayıcılara HTTP/1.1 yanıtlarının gönderilmesini iptal eder.
+#
+BrowserMatch "RealPlayer 4\.0" force-response-1.0
+BrowserMatch "Java/1\.0" force-response-1.0
+BrowserMatch "JDK/1\.0" force-response-1.0
+
+ +
+
+ Resim isteklerinin erişim günlüğüne kaydedilmemesi + +

Bu örnek resim isteklerinin erişim günlüğüne yazılmasını engeller. + Bu örnek değiştirilerek belli dizinlerin veya belli konaklardan + gelen isteklerin günlüğe kaydedilmesini engellemek amacıyla da + kullanılabilir.

+ + + SetEnvIf Request_URI \.gif image-request
+ SetEnvIf Request_URI \.jpg image-request
+ SetEnvIf Request_URI \.png image-request
+ CustomLog logs/access_log common env=!image-request +
+ +
+
+ “Resim Hırsızlığı” için önlem alınması + +

Bu örnekte sunucunuzda bulunmayan sayfalarda sunucunuzdaki + resimlerin kullanılmasının nasıl önleneceği gösterilmiştir. Bu + yapılandırma önerilmemekle birlikte nadir durumlarda işe yarar. Tüm + resimlerin /siteler/resimler dizini altında tutulduğu + varsayılmıştır.

+ + + SetEnvIf Referer "^http://filan\.fesmekan\.dom/" local_referal
+ # Referrer bilgisi göndermeyen tarayıcılara izin verelim
+ SetEnvIf Referer "^$" local_referal
+ <Directory /siteler/resimler> + + Order Deny,Allow
+ Deny from all
+ Allow from env=local_referal +
+ </Directory> +
+ +

Bu teknik hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için ServerWatch + üzerindeki "Diğer sitelerin sizin resimlerinizle donatılmasını engellemek" + belgesine bakınız.

+
+
+
diff --git a/docs/manual/mod/mod_autoindex.xml.tr b/docs/manual/mod/mod_autoindex.xml.tr new file mode 100644 index 0000000000..6d186091a2 --- /dev/null +++ b/docs/manual/mod/mod_autoindex.xml.tr @@ -0,0 +1,979 @@ + + + + + + + + + +mod_autoindex + +Unix ls veya Win32 dir kabuk komutunun +yaptığı gibi dizin içeriğini listeler. +Base +mod_autoindex.c +autoindex_module + + +

Bir dizin içerik dosyası iki kaynaktan gelebilir:

+ +
    +
  • Kullanıcı tarafından yazılmış ve genellikle index.html + adında bir dosya olarak. Dosyanın ismi DirectoryIndex yönergesi ile belirlenir ve + mod_dir tarafından denetlenir.
  • + +
  • Kullanıcı tarafından böyle bir dosya sağlanmadığı takdirde dizin + içerik listesini sunucu üretir. Diğer yönergeler bu listenin biçemini + belirler. Listede gösterilen dosya türü simgeleri AddIcon, AddIconByEncoding ve AddIconByType yönergeleri ile + belirlenir. Bunlar mod_autoindex tarafından + denetlenir.
  • +
+ +

İki işlev birbirinden ayrı tutulmuştur, böylece kendiliğinden içerik + listesi üretimi tamamen iptal edilebilir (veya değiştirilebilir).

+ +

Kendiliğinden içerik listesi üretimi Options +Indexes ile + etkin kılınabilir. Daha fazla bilgi için Options yönergesinin açıklamasına bakınız.

+ +

IndexOptions yönergesi + FancyIndexing + seçeneği ile kullanılmışsa sütun başlıkları listenin sıralamasını + sütundaki sıralamaya göre değiştirecek hiper bağlar haline getirilir + (süslü liste). Aynı başlığa peşpeşe tıklamak suretiyle sıralamayı + büyükten küçüğe veya tersine değiştirebilirsiniz. Bu sütun başlığı + bağlarının oluşturulması IndexOptions yönergesi SuppressColumnSorting seçeneği ile kullanılarak + engellenebilir.

+ +

Boyuta göre sıralamada daima dosyanın asıl boyutuna bakılır. + Dolayısıyla ikisi de "1K" olarak gösterilen iki dosyadan 1010 baytlık + olanı küçükten büyüğe sıralamada 1011 baytlıktan önce + gösterilecektir.

+
+ +
+ Sütun Sıralamada Sorgu Seçenekleri + +

Apache 2.0.23’te Sütun Sıralama için Sorgu Seçenekleri yeniden + düzenlenip tamamen yeni bir sorgu seçenekleri grubu oluşturulmuştur. + Çıktı üzerinde kullanıcı denetimini tamamen ortadan kaldırmak için + IndexOptions yönergesinin + IgnoreClient + seçeneği kullanılabilir.

+ +

Sütun sıralama başlıklarının her biri hedefi kendisi olan birer hiper + bağ olup aşağıda sıralanan sorgu seçeneklerini kullanırlar. Bu + seçeneklerin her biri her dizin içerik listesi isteğine eklenebilir.

+ +
    +
  • C=N dizini dosya adına göre sıralar
  • + +
  • C=M dizini son değişiklik zamanına ve ardından dosya + ismine göre sıralar.
  • + +
  • C=S dizini boyuta ve ardından dosya adına göre + sıralar
  • + +
  • C=D dizini açıklamaya ve ardından + dosya adına göre sıralar.
  • + +
  • O=A artan sıralama uygulanır.
  • + +
  • O=D azalan sıralama uygulanır.
  • + +
  • F=0 listeleme basit listeleme biçiminde yapılır + (FancyIndexing seçeneği ile etkinleştirilen biçimde + değil)
  • + +
  • F=1 listeleme FancyIndexing seçeneği ile + etkinleştirilen biçimde yapılır
  • + +
  • F=2 listeleme FancyIndexing ve + HTMLTable seçeneği + ile etkinleştirilen biçimde yapılır.
  • + +
  • V=0 sürüme göre sıralama iptal edilir.
  • + +
  • V=1 sürüme göre sıralama etkin + kılınır.
  • + +
  • P=kalıp sadece belirtilen + kalıp ile eşleşen dosyalar istelenir.
  • +
+ +

P=kalıp sorgu seçeneğinin normalde IndexIgnore yönergesi işleme + sokulduktan sonra değerlendirildiğine ve dosya isimlerinin diğer + kendiliğinden içerik listeleme koşullarının konusu olmaya devam ettiğine + dikkat ediniz. mod_autoindex modülündeki Sorgu + Seçenekleri çözümleyicisi tanımadığı bir seçeneğe rastlar rastlamaz + işlemi durdurur. Sorgu Seçenekleri yukarıda belirtilene uygun olarak iyi + biçimli olmak zorundadır.

+ +

Aşağıdaki basit örnekte sorgu seçeneklerinin kullanımı gösterilmiştir. + Son satırda bulunan "submit" düğmesindeki tanınmayan "X" girdisine + dikkat ediniz. "X=Göster" girdisi tüm seçenekler işlendikten sonra + mod_autoindex tarafından son argüman olarak ele + alınacak ve çözümleme işlemi o noktada duracaktır.

+ +
+<form action="" method="get">
+  <input type="text" name="P" value="*" /> ile eşleşen
+  <select name="C">
+    <option value="N" selected="selected">isme</option>
+    <option value="M"> değişiklik tarihine</option>
+    <option value="S"> boyuta</option>
+    <option value="D"> açıklamaya</option>
+  </select> göre
+  <select name="O">
+    <option value="A" selected="selected"> artan</option>
+    <option value="D"> azalan</option>
+  </select>
+  <select name="V">
+    <option value="0" selected="selected">normal</option>
+    <option value="1"> sürümlü</option>
+  </select> sıralamayla bir
+  <select name="F">
+    <option value="0"> basit liste</option>
+    <option value="1" selected="selected"> süslü liste</option>
+    <option value="2"> tablolu liste</option>
+  </select>
+  <input type="submit" name="X" value="Göster" />
+</form>
+
+ +
+ + +AddAlt +Dosyaya göre seçilen simgenin yerinde gösterilecek metni belirler. + +AddAlt metin dosya [dosya] ... +server configvirtual host +directory.htaccess + +Indexes + + +

AddAlt yönergesi, FancyIndexing seçeneğiyle + üretilen dizin listesinde bir dosya simgesinin yerinde gösterilecek + metni belirler. dosya olarak dosya türünü + betimleyecek bir dosya uzantısı, dosya isminin bir kısmı, bir dosya ismi + kalıbı veya tam yoluyla bir dosya ismi belirtilebilir. Eğer + metin boşluk karakterleri içeriyorsa tırnak içine + (" veya ') alınmalıdır. Simge metni, simge + bulunamadığı veya istemci resim gösteremediği takdirde ya da kullanıcı + resim yüklememeyi tercih etmişse gösterilir.

+ + Örnekler + AddAlt "PDF dosya" *.pdf
+ AddAlt Sıkıştırılmış *.gz *.zip *.Z +
+
+
+ + +AddAltByEncoding +Dosyanın MIME kodlamasına göre seçilen simgenin yerinde +gösterilecek metni belirler. +AddAltByEncoding metin MIME-kodlaması +[MIME-kodlaması] ... +server configvirtual host +directory.htaccess + +Indexes + + +

AddAltByEncoding yönergesi, FancyIndexing seçeneğiyle + üretilen dizin listesinde bir dosya simgesinin yerinde gösterilecek + metni belirler. MIME-kodlaması olarak + x-compress gibi geçerli bir içerik kodlaması + belirtilmelidir. Eğer metin boşluk karakterleri + içeriyorsa tırnak içine (" veya ') + alınmalıdır. Simge metni simge bulunamadığı veya istemci resim + gösteremediği takdirde ya da kullanıcı resim yüklememeyi tercih etmişse + gösterilir.

+ + Örnek + AddAltByEncoding gzip x-gzip + +
+
+ + +AddAltByType +Dosyanın MIME türüne göre seçilen simgenin yerinde gösterilecek +metni belirler. +AddAltByType metin MIME-türü +[MIME-türü] ... +server configvirtual host +directory.htaccess + +Indexes + + +

AddAltByType yönergesi, FancyIndexing seçeneğiyle + üretilen dizin listesinde bir dosya simgesinin yerinde gösterilecek + metni belirler. MIME-türü olarak + text/html gibi geçerli bir içerik türü belirtilmelidir. + Eğer metin boşluk karakterleri içeriyorsa tırnak + içine (" veya ') alınmalıdır. Simge metni + simge bulunamadığı veya istemci resim gösteremediği takdirde ya da + kullanıcı resim yüklememeyi tercih etmişse gösterilir.

+ + Örnek + AddAltByType 'salt metin' text/plain + +
+
+ + +AddDescription +Bir dosya için gösterilecek açıklama belirtilir. +AddDescription metin dosya [dosya] ... +server configvirtual host +directory.htaccess + +Indexes + + +

Yönerge, FancyIndexing seçeneğiyle üretilen dizin listesinde bir + dosya için gösterilecek açıklamayı belirler. dosya + olarak dosya türünü betimleyecek bir dosya uzantısı, dosya isminin bir + kısmı, bir dosya ismi kalıbı veya tam yoluyla bir dosya ismi + belirtilebilir. Eğer dosya açıklamasını içeren + metin boşluk karakterleri içeriyorsa çift tırnak + (") içine alınmalıdır.

+ + Örnek + AddDescription "Mars Gezegeni" /resimler/mars.gif + + +

Normalde öntanımlı açıklama alanının genişliği 23 bayttır. IndexOptions SuppressIcon + seçeneği buna 6 bayt daha ekler; IndexOptions SuppressSize + seçeneği 7 bayt, IndexOptions SuppressLastModified seçeneği ise 19 bayt + ekler. Böylece en fazla 55 karakterlik öntanımlı sütun genişliğine + ulaşılabilir.

+ +

Açıklama sütununun öntanımlı genişliği geçersiz kılınabilir hatta + sınırsız açıklama uzunluğu atanabilir. Bu konu için IndexOptions yönergesinin DescriptionWidth + seçeneğinin açıklamasına bakınız.

+ + Önemli +

AddDescription ile tanımlanan açıklama metni + HTML etiketleri ve karakter öğeleri içerebilir. Eğer açıklama + sütununun genişlik sınırlamasından dolayı bir HTML etiketinin içeriği + kırpılırsa bu durum dizin listesinin kalanını etkileyebilir (örneğin, + kalın gösterim listenin kalanına yayılabilir).

+
+
+
+ + +AddIcon +Bir dosya için gösterilecek simgeyi dosya adına göre belirler. + +AddIcon simge isim [isim] +... +server configvirtual host +directory.htaccess + +Indexes + + +

Yönerge, FancyIndexing seçeneğiyle üretilen dizin listesinde adı + isim ile biten bir dosya için gösterilecek simgeyi + belirler. simge ya simgenin göreli URL’si (% + öncelemeli) ya da (alt-metin,url) + biçeminde olmalıdır; buradaki alt-metin simge + gösterilemediği durumda tarayıcı tarafından simgenin yerinde + gösterilecek metindir.

+ +

isim olarak ya (listeyi düzgün biçemlemek + amacıyla) dizinler için ^^DIRECTORY^^, boş satırlar için + ^^BLANKICON^^ ya da dosya türünü betimleyecek bir dosya + uzantısı, dosya isminin bir kısmı, bir dosya ismi kalıbı veya tam + yoluyla bir dosya ismi belirtilebilir.

+ + Örnekler + AddIcon (IMG,/icons/image.xbm) .gif .jpg .xbm
+ AddIcon /icons/dir.xbm ^^DIRECTORY^^
+ AddIcon /icons/backup.xbm *~ +
+ +

Mümkünse AddIcon yerine AddIconByType yönergesi tercih + edilmelidir.

+
+
+ + +AddIconByEncoding +Bir dosya için gösterilecek simgeyi dosyanın MIME kodlamasına +göre belirler. +AddIconByEncoding simge MIME-kodlaması +[MIME-kodlaması] ... +server configvirtual host +directory.htaccess + +Indexes + + +

Yönerge, FancyIndexing seçeneğiyle üretilen dizin listesinde bir + dosya için gösterilecek simgeyi belirler. simge ya + simgenin göreli URL’si (% öncelemeli) ya da + (alt-metin,url) biçeminde olmalıdır; + buradaki alt-metin simge gösterilemediği durumda + tarayıcı tarafından simgenin yerinde gösterilecek metindir.

+ +

MIME-kodlaması olarak x-compress + gibi geçerli bir içerik kodlaması belirtilmelidir.

+ + Örnek + AddIconByEncoding /icons/compress.xbm x-compress + +
+
+ + +AddIconByType +Bir dosya için gösterilecek simgeyi dosyanın MIME türüne göre +belirler. +AddIconByType simge MIME-türü +[MIME-türü] ... +server configvirtual host +directory.htaccess + +Indexes + + +

Yönerge, FancyIndexing seçeneğiyle üretilen dizin listesinde MIME + türü MIME-türü olarak belirtilen bir dosya için + gösterilecek simgeyi belirler. simge ya simgenin + göreli URL’si (% öncelemeli) ya da + (alt-metin,url) biçeminde olmalıdır; + buradaki alt-metin simge gösterilemediği durumda + tarayıcı tarafından simgenin yerinde gösterilecek metindir.

+ +

MIME-türü MIME türleri ile eşleşen bir dosya kalıbı ifadesi + olabilir.

+ + Örnek + AddIconByType (IMG,/icons/image.xbm) image/* + +
+
+ + +DefaultIcon +Özel bir simge atanmamış dosyalar için gösterilecek simgeyi +belirler. +DefaultIcon URL-yolu +server configvirtual host +directory.htaccess + +Indexes + + +

The DefaultIcon yönergesi FancyIndexing seçeneğiyle + üretilen dizin listesinde özel bir simge atanmamış dosyalar için + gösterilecek simgeyi belirler. URL-yolu simgeye + bir göreli URL (% öncelemeli) belirtir.

+ + Örnek + DefaultIcon /icon/unknown.xbm + +
+
+ + +HeaderName +Dizin listesinin tepesine yerleştirilecek dosyanın ismini +belirler. +HeaderName dosya-ismi +server configvirtual host +directory.htaccess + +Indexes + + +

HeaderName yönergesi, dizin listesinin tepesine + yerleştirilecek dosyanın ismini belirler. Dosyanın ismi + dosya-ismi ile belirtilir.

+ + Örnek + HeaderName HEADER.html + + + +

HeaderName and ReadmeName yönergelerinde + dosya-ismi artık içeriği listelenecek dizine + erişmek için kullanılan bir göreli URL yolu olarak ele alınmaktadır. + Eğer dosya-ismi bir bölü çizgisi ("/") ile + başlıyorsa DocumentRoot + yönergesinde belirtilen dizine göre belirtildiği varsayılır.

+ + Örnek + HeaderName /include/HEADER.html + + +

dosya-ismi, içerik türü text/* + (text/html, text/plain gibi) olan bir belge + olarak çözümlenmelidir. Yani, aşağıdaki örnekteki gibi betiğin asıl + dosya türü text/html olarak imlenmişse + dosya-ismi bir CGI betiğinin ismi bile + olabilir:

+ + + AddType text/html .cgi + + +

Options ile + MultiViews etkin kılınmışsa dosyaya içerik dili uzlaşımı da + uygulanabilir. dosya-ismi ile belirtilen dosya + text/html türünde durağan bir belge (bir CGI betiği + değil) ise ve options ile + Includes ve IncludesNOEXEC seçeneklerinden + biri belirtilmişse dosya bir SSI sayfası olarak ele alınır + (mod_include belgesine bakınız).

+
+ +

Eğer yönergede belirtilen dosya bir HTML belge gibi başlıyorsa + (<html>, <head>, vs.) ve bu etiketlerin yinelenmemesini + istiyorsanız IndexOptions +SuppressHTMLPreamble ataması yapmanız + gerekecektir.

+
+
+ + +IndexIgnore +Dizin içerik listesinden gizlenecek dosyaların listesi belirtilir. + +IndexIgnore dosya [dosya] ... +server configvirtual host +directory.htaccess + +Indexes + + +

IndexIgnore yönergesi, dizin içerik listesinden + gizlenecek dosyaların listesini belirtmek için kullanılır. + dosya olarak kabuk tarzı bir dosya ismi kalıbı + veya tam yoluyla bir dosya ismi belirtilebilir. Evvelce yapılmış bir + atamada değişiklik yapmak yerine birden fazla + IndexIgnore ataması yapabilirsiniz. Liste + öntanımlı olarak içinde bulunulan dizini (./) içerir.

+ + + IndexIgnore README .htaccess *.bak *~ + +
+
+ + +IndexOptions +Dizin içerik listesini yapılandıracak seçenekler belirtilir. + +IndexOptions [+|-]seçenek [[+|-]seçenek] +... +server configvirtual host +directory.htaccess + +Indexes + + +

IndexOptions yönergesi dizin içerik listesinin + davranışını belirler. seçenek olarak şunlar + belirtilebilir:

+ +
+
Charset=karakter-kümesi (Apache 2.0.61 + ve sonrası)
+ +
Charset seçeneği üretilen sayfa için bir karakter + kümesi belirtebilmenizi sağlar. Dizinin bulunduğu dosya sisteminin + karakter kodlamasına bağlı olarak öntanımlı değeri ya + ISO-8859-1 ya da UTF-8’dir. + + Örnek + IndexOptions Charset=UTF-8 + +
+ +
Type=MIME-türü (Apache 2.0.61 ve + sonrası)
+ +
Type seçeneği üretilen sayfa için bir MIME türü + belirtebilmenizi sağlar. Öntanımlı değer text/html’dir. + + Örnek + IndexOptions Type=text/plain + +
+ +
DescriptionWidth=[n | *] + (Apache 2.0.23 ve sonrası)
+ +

DescriptionWidth seçeneği üretilen sayfada açıklama + sütununun genişliğini sizin belirleyebilmenizi sağlar. Bu seçenek + kullanılmadığında veya -DescriptionWidth olarak + belirtildiğinde uygun genişliği mod_autoindex + hesaplar.

+ +

DescriptionWidth=n ile açıklama sütununun + genişliği n baytla sınırlanır.

+ +

DescriptionWidth=* ile açıklama sütununun genişliği en + uzun açıklama metni sığacak şekilde arttırılır.

+ +

Sütun genişliğinin sabitliği nedeniyle metnin + kırpılmasından kaynaklanan sorunlar için AddDescription yönergesinin + açıklamasına bakınız.

+ +
FancyIndexing
+ +
Dizin içerik listesi süslü olur.
+ +
FoldersFirst + (Apache 2.0.23 ve sonrası)
+ +
Bu seçenek etkin kılındığında dizin içerik listesinde alt dizinler + dosyalardan önce listelenir. Listelemede genel olarak iki bileşen + vardır: Alt dizinler ve dosyalar. Her biri kendi arasında sıraya + dizilir ve alt dizinlerin tamamı dosyalardan önce gösterilir. Örneğin + sıralama isme göre azalan sırada yapılıyorsa ve + FoldersFirst etkinse Zed dizini listede + Beta dizininden ve Gamma ve + Alpha dosyalarından önce yer alacaktır. Bu + seçenek sadece FancyIndexing seçeneği etkinse etkili + olacaktır.
+ +
HTMLTable + (Deneysel, Apache 2.0.23 ve sonrası)
+ +
Bu deneysel seçenek FancyIndexing seçeneği ile birlikte süslü listeleme + için basit bir tablo oluşturur. Fakat bu eski tarayıcıları yanıltır. + Bununla birlikte, Linux, WinNT gibi sağdan sola veya soldan sağa yazım + yönünün UTF-8 karakter koduna göre değiştiği platformlarda dosya + isimleri ve açıklamalar için bu özellikle gerekli olabilir.
+ +
IconsAreLinks
+ +
Bu seçenek FancyIndexing seçeneği ile birlikte süslü + listelemede dosya simgesini dosyaya bir hiper bağ haline getirir.
+ +
IconHeight[=benek-sayısı]
+ +
Bu seçeneğin varlığı IconWidth seçeneği ile + kullanıldığında dosya simgesinin img etiketinin + height ve width özniteliklerini içermesine + sebep olur. Böylece tarayıcının tüm simgelerin yüklenmesini beklemeden + sayfa yerleşimi için bir ön hesaplama yapabilmesi mümkün olur. Seçenek + bir değer belirtilmeksizin kullanıldığında Apache tarafından atanmış + standart simge yüksekliği öntanımlıdır.
+ +
IconWidth[=benek-sayısı]
+ +
Bu seçeneğin varlığı IconHeight seçeneği ile + kullanıldığında dosya simgesinin img etiketinin + height ve width özniteliklerini içermesine + sebep olur. Böylece tarayıcının tüm simgelerin yüklenmesini beklemeden + sayfa yerleşimi için bir ön hesaplama yapabilmesi mümkün olur. Seçenek + bir değer belirtilmeksizin kullanıldığında Apache tarafından atanmış + standart simge genişliği öntanımlıdır.
+ +
IgnoreCase
+ +
Bu seçenek etkin kılındığında isimler harf büyüklüğüne duyarsız + sıralanır. Örneğin, isme göre artan sıralamada IgnoreCase + etkinse Zeta dosyası alfa dosyasından sonra listelenir (Dikkat: GAMMA + daima gamma’dan önce listelenir.)
+ +
IgnoreClient
+ +
Bu seçenek mod_autoindex’in listenin sıralanmasına + etki edenler dahil tüm sorgu değişkenlerini yoksaymasına sebep olur + (örtük olarak SuppressColumnSorting uygulanır).
+ +
NameWidth=[n | *]
+ +

NameWidth seçeneği dosya ismi sütunu için bir + genişlik belirtebilmenizi mümkün kılar.

+ +

Hiç belirtilmediğinde veya -NameWidth biçeminde + belirtildiğinde mod_autoindex uygun genişliği kendisi + hesaplayacaktır.

+ +

NameWidth=n ile sütun genişliği + n bayt genişlikte sabitlenir.

+ +

NameWidth=* olduğunda ise sütun genişliği en geniş + satırın sığacağı kadar arttırılır.

+ +
ScanHTMLTitles
+ +
Bu seçenek süslü listeleme için HTML belgelerden sayfa başlığının + okunmasını sağlar. Dosya için AddDescription ile bir açıklama tanımlanmımışsa httpd + belgenin title etiketinin içeriğini okuyacaktır. Bu + seçenek işlemciyi ve diski fazla meşgul eder.
+ +
ShowForbidden
+ +
Alt istek HTTP_UNAUTHORIZED veya + HTTP_FORBIDDEN döndürdüğünden dolayı normalde gizli olan + dosyalar bu seçenek belirtilmişse listede gösterilir.
+ +
SuppressColumnSorting
+ +
Bu seçenek belirtilmişse Apache, süslü dizin listesinde sütun + başlıklarını sıralama için hiper bağ haline getirmeyecektir. Sütun + başlıkları için öntanımlı davranış hiper bağ olmak olup bunlar + seçilerek dizin listesinin o sütundaki değerlere göre sıralanması + sağlanır. Apache 2.0.23 öncesinde, bu seçenek ayrıca, sıralama + dizgesi için sorgu sözcüklerinin çözümlenmesini de iptal + ederdi. Bu davranış Apache 2.0.23’ten beri IndexOptions + IgnoreClient ile sağlanmaktadır.
+ +
SuppressDescription
+ +
Süslü listelemede dosya açıklamalarının gösterilmesini engeller. + Öntanımlı olarak hiçbir dosya açıklaması tanımlı değildir, dolayısıyla + bu seçenek kullanılarak ekran genişliğinden 23 karakterlik yer + kazanılabilir. Dosya açıklamalarının nasıl belirlendiğini öğrenmek + için AddDescription + yönergesinin açıklamasına bakınız. Ayrıca, açıklama sütununun + genişliğini ayarlayan DescriptionWidth dizin listeleme seçeneğine de + bakınız.
+ +
SuppressHTMLPreamble
+ +
Eğer dizin aslında HeaderName yönergesi ile belirtilmiş bir dosya içeriyorsa + modül normal olarak bu dosyanın içeriğinin öncesine HTML başlangıç + etiketlerini (<html>, <head>, + vs.) yerleştirir. Bu seçenek bu davranışı iptal ederek modülün dosya + içeriğinin başlangıcına bir şey eklememesini sağlar. Bu durumda başlık + dosyasının uygun HTML etiketlerini içermesi gerekir. Böyle bir başlık + dosyası yoksa normal olarak HTML başlangıç etiketleri üretilir.
+ +
SuppressIcon + (Apache 2.0.23 ve sonrası)
+ +
Süslü dizin listesinde dosya simgelerinin gösterilmesini engeller. + Son belirtim, süslü dizin listelemede kullanılan pre + etiketinin içeriğinde img ve hr + etiketlerinin bulunmasına izin vermediğinden SuppressIcon + ve SuppressRules seçenekleri birlikte kullanılarak HTML + 3.2 belirtimine uyum sağlanır.
+ +
SuppressLastModified
+ +
Süslü dizin listelemede son değişiklik tarihinin gösterilmesi + engellenir.
+ +
SuppressRules + (Apache 2.0.23 ve sonrası)
+ +
Dizin listelemede hr etiketinin kullanımını engeller. + Son belirtim, süslü dizin listelemede kullanılan pre + etiketinin içeriğinde img ve hr + etiketlerinin bulunmasına izin vermediğinden SuppressIcon + ve SuppressRules seçenekleri birlikte kullanılarak HTML + 3.2 belirtimine uyum sağlanır.
+ +
SuppressSize
+ +
Süslü dizin listelemede dosya boyutunun gösterilmesi engellenir.
+ +
TrackModified + (Apache 2.0.23 ve sonrası)
+ +
Bu seçenek listelenen dizin için HTTP başlığında + Last-Modified ve ETag alanlarının dönmesini + sağlar. Sadece işletim sistemi veya dosya sistemi uygun stat() + sonuçlarını döndürüyorsa bu geçerlidir. Bazı Unix sistemleri, OS2’nin + JFS’si ve Win32’nin NTFS’i böyledir. Ancak OS2 ve Win32 FAT dosya + sistemleri böyle değildir. Bu özellik etkin kılındığında istemci veya + vekil HEAD istekleriyle dosya listesindeki değişiklikleri + izleyebilirler. Yalnız, bazı işletim sistemlerinin yeni ve silinmiş + dosyaların izini iyi sürdüğü halde dizin içindeki dosyaların boyut ve + tarih değişikliklerini izlemediklerine dikkat ediniz. Mevcut + bir dosyanın boyut ve zaman damgasındaki değişiklikler + Last-Modified başlığının güncellenmesini tüm Unix + sistemlerinde sağlamaz. Bu gibi durumlarda bu seçeneğin + kapalı kalması daha iyidir.
+ +
VersionSort + (Apache 2.0a3 ve sonrası)
+ +
VersionSort seçeneği isimlerinde sürüm numarası bulunan + dosyaların sayısal sıralamaya uygun olarak sıralanmalarını sağlar. + Normalde sıralama karakter sıralamasına göre yapılır, ardından sürüm + numaralı dosyalar veya açıklamalar kendi aralarında sayısal sıralamaya + tabi tutulur. + + Örnek: + foo-1.7
+ foo-1.7.2
+ foo-1.7.12
+ foo-1.8.2
+ foo-1.8.2a
+ foo-1.12 +
+ +

Sıfır ile başlalan numaralara ondalık sayı muamelesi yapılır:

+ + + foo-1.001
+ foo-1.002
+ foo-1.030
+ foo-1.04 +
+
+ +
XHTML + (Apache 2.0.49 ve sonrası)
+ +
XHTML seçeneği mod_autoindex’in kodu + HTML 3.2’ye değil XHTML 1.0’a uygun üretmesini sağlar.
+
+ + +
+ veya - Önekli Seçenekler
+
+

Apache 1.3.3’te IndexOptions yönergelerinin ele + alınışıyla ilgili önemil değişiklikler yapılmıştır. Bunlar:

+ +
    +
  • Tek bir dizin için çok sayıda IndexOptions + yönergesi belirtilmişse bunlar ayrı ayrı değil birlikte ele alınır. + Yani, + + + <Directory /foo> + + IndexOptions HTMLTable
    + IndexOptions SuppressColumnsorting +
    + </Directory> +
    + +

    yapılandırmasındaki IndexOptions + yönergeleri

    + + + IndexOptions HTMLTable SuppressColumnsorting + + +

    yönergesine eşdeğerdir.

    +
  • + +
  • Seçeneklerde + veya - önekleri + kullanılabilmektedir.
  • +
+ +

+ veya - önekli seçeneklere rastlandığında + bunlar mevcut (üst dizinden miras alınanlar ve/veya önceki atamalar) + IndexOptions yönergelerine uygulanır. Ancak, + önek kullanılmamış bir seçeneğe raslandığında, o noktada önceki ve + miras alınmış bu tür seçenekler iptal edilir. Şu örneği ele alalım:

+ + + IndexOptions +ScanHTMLTitles -IconsAreLinks FancyIndexing
+ IndexOptions +SuppressSize +
+ +

Bunun net etkisi IndexOptions FancyIndexing +SuppressSize + atamasına eşdeğerdir, çünkü öneksiz FancyIndexing seçeneği + kendinden önceki önekli seçenekleri iptal etmiş fakat hemen ardından + eklenmelerine izin vermiştir.

+ +

Belli bir dizine önceki seçenekleri temizleyerek koşulsuz olarak + tamamen yeni seçenekler atamak istiyorsanız + IndexOptions yönergesinde seçenekleri + + veya - öneklerini kullanmadan + belirtiniz.

+
+
+
+
+ + +IndexOrderDefault +Dizin içerik listesinin öntanımlı sıralamasını belirler. + +IndexOrderDefault Ascending|Descending +Name|Date|Size|Description +IndexOrderDefault Ascending Name +server configvirtual host +directory.htaccess + +Indexes + + +

IndexOrderDefault yönergesi FancyIndexing seçeneğinin + etkin olduğu durumda işe yarar. Öntanımlı olarak süslü listelemede dizin + içeriği dosya ismine göre artan sıralamayla listelenir. + IndexOrderDefault yönergesi bu öntanımlı + sıralamanın değiştirilmesini mümkün kılar.

+ +

IndexOrderDefault yönergesi iki değer alır. İlki + sıralama yönünü belirtmek üzere Ascending (küçükten büyüğe) + veya Descending (büyükten küçüğe) olmak zorundadır. İkinci + değer ise birincil sıralama anahtarını belirtmek üzere Name, + Date, Size ve Description + sözcüklerinden biri olmalıdır (anlamları sırayla: İsim, Tarih, Boyut, + Açıklama). İkincil sıralama anahtarı daima artan sıralamayla + dosya ismidir.

+ +

Dizin listesinin belli bir sırada gösterilmesini zorunlu kılmak için + yönergeyi SuppressColumnSorting sıralama seçeneği ile birlikte + belirtebilirsiniz; böylece, istemcinin farklı sıralamalara sahip içerik + isteğini engellemiş olursunuz.

+
+
+ + +IndexStyleSheet +Dizin listesine bir biçembent ekler. +IndexStyleSheet url-yolu +server configvirtual host +directory.htaccess + +Indexes + + +

IndexStyleSheet yönergesi dizin listelemesi için + kullanılacak biçembent dosyasının ismini belirtmek için kullanılır.

+ + Örnek + IndexStyleSheet "/css/style.css" + +
+
+ + +ReadmeName +Dizin listesinin sonuna yerleştirilecek dosyanın ismini +belirler. +ReadmeName dosya-ismi +server configvirtual host +directory.htaccess + +Indexes + + +

ReadmeName yönergesi dizin listesinin sonuna + eklenecek dosyanın ismini belirler. dosya-ismi ile + listeye dahil edilecek dosyanın ismi listelenen dizine göreli olarak + belirtilir. Eğer dosya ismi bir bölü çizgisi ile başlıyorsa DocumentRoot’a göreli belirtildiği + varsayılır.

+ + 1. Örnek + ReadmeName FOOTER.html + + + 2. Örnek + ReadmeName /include/FOOTER.html + + +

Ayrıca bu davranışın daha ayrıntılı ele alındığı HeaderName yönergesine de + bakınız.

+
+
+ + +
diff --git a/docs/manual/mod/mod_env.xml.tr b/docs/manual/mod/mod_env.xml.tr new file mode 100644 index 0000000000..fcdd32188b --- /dev/null +++ b/docs/manual/mod/mod_env.xml.tr @@ -0,0 +1,100 @@ + + + + + + + + + + +mod_env +CGI betiklerine ve SSI sayfalarına aktarılan değişkenlere müdahale +etmek için kullanılır. +Base +mod_env.c +env_module + +

Bu modül CGI betiklerine ve SSI sayfalarına aktarılan ortama müdahale + etmeyi mümkün kılar. Ortam değişkenleri httpd süreci + başlatılırken kabuktan aktarılabilir. Bundan başka, yapılandırma + sürecinde tanımlı veya tanımsız yapılabilirler.

+
+Ortam Değişkenleri + + +PassEnv +Ortam değişkenlerini kabuktan aktarır. +PassEnv ortam-değişkeni [ortam-değişkeni] +... +server configvirtual host +directory.htaccess +FileInfo + + +

httpd süreci başlatılırken CGI betiklerine ve SSI + sayfalarına kabuktan aktarılabilecek ortam değişkenleri belirtilir.

+ + Örnek + PassEnv LD_LIBRARY_PATH + +
+
+ + +SetEnv +Ortam değişkenlerini tanımlar. +SetEnv ortam-değişkeni değer +server configvirtual host +directory.htaccess +FileInfo + + +

CGI betiklerine ve SSI sayfalarına aktarılmak üzere bir ortam değişkeni + tanımlanmasını sağlar.

+ + Örnek + SetEnv SPECIAL_PATH /foo/bin + +
+
+ + +UnsetEnv +Ortamdaki değişkenleri tanımsız hale getirir. +UnsetEnv ortam-değişkeni [ortam-değişkeni] +... +server configvirtual host +directory.htaccess +FileInfo + + +

CGI betiklerine ve SSI sayfalarına bir daha aktarılmamak üzere bir + ortam değişkenini ortamdan siler.

+ + Örnek + UnsetEnv LD_LIBRARY_PATH + +
+
+ +
+ diff --git a/docs/manual/mod/mod_setenvif.xml.tr b/docs/manual/mod/mod_setenvif.xml.tr new file mode 100644 index 0000000000..2ce3b484e2 --- /dev/null +++ b/docs/manual/mod/mod_setenvif.xml.tr @@ -0,0 +1,281 @@ + + + + + + + + + + +mod_setenvif +Ortam değişkenlerinin isteğin özelliklerine uygun olarak atanmasını sağlar +Base +mod_setenvif.c +setenvif_module + + + + +

mod_setenvif modülü ortam değişkenlerinin isteğin + farklı bileşenlerinin belirttiğiniz düzenli ifade ile eşleşmesine bağlı + olarak atanmasını mümkün kılar. Bu ortam değişkenleri sunucunun çeşitli + kısımlarında yapılacak eylemlere karar verirken kullanılır.

+ +

Yönergeler yapılandırma dosyasında yer aldıkları sıraya göre ele + alınırlar. Böylece daha karmaşık dizilimler kullanılabilir, bu örnekteki + tarayıcı Mozilla ise netscape ortam değişkeni atanmakta, + MSIE ise atanmamaktadır.

+ + + BrowserMatch ^Mozilla netscape
+ BrowserMatch MSIE !netscape
+
+
+ +Apache’de Ortam Değişkenleri + + +BrowserMatch +Ortam değişkenlerini HTTP kullanıcı arayüzüne göre belirler. + +BrowserMatch düzifd [!]ort-değişkeni[=değer] +[[!]ort-değişkeni[=değer]] ... +server config +virtual hostdirectory +.htaccess +FileInfo + + +

BrowserMatch yönergesi SetEnvIf yönergesinin özel bir halidir + ve ortam değişkenlerine User-Agent HTTP istek başlığının + değerine göre atama yapar. Aşağıdaki iki satır aynı etkiye sahiptir:

+ + + BrowserMatchNoCase Robot is_a_robot
+ SetEnvIfNoCase User-Agent Robot is_a_robot
+
+ +

Başka örnekler:

+ + + BrowserMatch ^Mozilla forms jpeg=yes browser=netscape
+ BrowserMatch "^Mozilla/[2-3]" tables agif frames javascript
+ BrowserMatch MSIE !javascript
+
+
+
+ + +BrowserMatchNoCase +Ortam değişkenlerini HTTP kullanıcı arayüzünün harf büyüklüğüne +duyarsız eşleşmelerine bağlı olarak belirler. +BrowserMatchNoCase düzifd [!]ort-değişkeni[=değer] +[[!]ort-değişkeni[=değer]] ... +server config +virtual hostdirectory +.htaccess +FileInfo +Apache 1.2 ve sonrasında bulunur (Apache 1.2 sürümünde bu +yönerge artık atıl olan mod_browser modülüyle sağlanırdı). + + + +

BrowserMatchNoCase yönergesi sözdizimsel ve + anlamsal olarak BrowserMatch yönergesinin eşdeğeridir. + Ancak, eşleşmelerde harf büyüklüğüne duyarsızdır. Örnek:

+ + + BrowserMatchNoCase mac platform=macintosh
+ BrowserMatchNoCase win platform=windows
+
+ +

BrowserMatch ve + BrowserMatchNoCase yönergeleri SetEnvIf ve SetEnvIfNoCase yönergelerinin özel + halleridir. Bu bakımda aşağıdaki iki satır aynı etkiye sahiptir:

+ + + BrowserMatchNoCase Robot is_a_robot
+ SetEnvIfNoCase User-Agent Robot is_a_robot
+
+
+
+ + +SetEnvIf +Ortam değişkenlerini isteğin özniteliklerine göre atar. + +SetEnvIf öznitelik + düzifd [!]ort-değişkeni[=değer] + [[!]ort-değişkeni[=değer]] ... +server config +virtual hostdirectory +.htaccess +FileInfo + + +

SetEnvIf yönergesi ortam değişkenlerini isteğin + özniteliklerine göre tanımlar. İlk bileşen olarak belirtilen + öznitelik şu dört şeyden biri olabilir:

+ +
    +
  1. Bir HTTP istek başlığı alanı (ayrıntılı bilgi için bak: RFC2616); + örneğin: Host, User-Agent, + Referer ve Accept-Language. Bir düzenli + ifade kullanılarak birden fazla istek başlığı belirtilebilir.
  2. + +
  3. İsteğin aşağıdaki bileşenlerinden biri: +
      +
    • Remote_Host - isteği yapan istemcinin konak ismi + (varsa)
    • + +
    • Remote_Addr -isteği yapan istemcinin IP adresi
    • + +
    • Server_Addr - isteği alan sunucunun IP adresi + (sadece 2.0.43 sonrası sürümler için)
    • + +
    • Request_Method - kullanılan yöntemin ismi + (GET, POST, vs.)
    • + +
    • Request_Protocol - İsteğin yapıldığı protokolün + ismi ve numarası ("HTTP/0.9", "HTTP/1.1" gibi)
    • + +
    • Request_URI - HTTP istek satırında belirtilen + özkaynak; genellikle sorgu dizgesi olmaksızın şema ve konak ismini + içeren bir URL parçasıdır. Sorgu dizgeleriyle eşleşmeler hakkında + ayrıntılı bilgi edinmek için mod_rewrite + modülünün RewriteCond + yönergesinin açıklamasına bakınız.
    • +
    +
  4. + +
  5. İstek ile evvelce ilişkilendirilmiş bir ortam değişkeninin ismi. Bu + sayede önceki bir eşleşmenin sonucuna karşı yeni bir sınama yapma + imkanı ortaya çıkar. Böyle bir sınama için sadece evvelce + SetEnvIf[NoCase] yönergeleri ile yapılmış atamalardaki + ortam değişkenleri kullanılabilir. ‘Evvelce’ derken, sunucu genelinde + veya bölüm içinde bu yönergeden önce yer alan + SetEnvIf[NoCase] yönerge satırları kastedilmektedir. + Ortam değişkenlerinin dikkate alınabilmesi için istek öznitelikleri + arasında hiçbir eşleşme olmaması ve öznitelik + olarak bir düzenli ifade belirtilmemiş olması gerekir.
  6. + +
  7. Nesne kimliği oid olan bir SSL istemci + sertifikası eklentisine bir başvuru. SSL olarak yapılmamış bir istekte + veya yapılandırılmış bir oid’in yokluğunda + hiçbir değişken ataması yapılmaz. Birden fazla + oid söz konusu ise aralarına virgül + (',') konarak ilgili dizgeler birleştirilir. + oid dizge değerli bir eklentiyi + betimlemelidir.
  8. +
+ +

İkinci bileşen (düzifd) bir düzenli ifadedir. düzifd + ile öznitelik eşleştiği takdirde yönergenin kalan + bileşenleri değerlendirmeye alınır.

+ +

Kalan bileşenler atanacak ortam değişkenlerinin isimleri ve isteğe + bağlı olarak bunlara atanacak değerlerden oluşur. Bunlar şöyle + belirtilebilir:

+ +
    +
  1. değişken-adı veya
  2. + +
  3. !değişken-adı ya da
  4. + +
  5. değişken-adı=değer
  6. +
+ +

İlk biçemde değişkene "1" değeri atanır. İkincisinde atanmış bir + değişken atanmamış yapılır. Üçüncüsünde ise değişkene belirtilen + değer bire bir atanır. 2.0.52 sürümünden itibaren + parantezli düzenli ifadelerin sonuçları ile değiştirilmek üzere + value içinde $1..$9 + gösterimleri tanınmaktadır.

+ + Örnek: + SetEnvIf Request_URI "\.gif$" nesne_bir_resim=gif
+ SetEnvIf Request_URI "\.jpg$" nesne_bir_resim=jpg
+ SetEnvIf Request_URI "\.xbm$" nesne_bir_resim=xbm
+ :
+ SetEnvIf Referer belgeler\.alanismi\.mesela\.dom dahili_site_istendi
+ :
+ SetEnvIf object_is_image xbm XBIT_PROCESSING=1
+ :
+ SetEnvIf OID("2.16.840.1.113730.1.13") "(.*)" NetscapeComment=$1
+ :
+ SetEnvIf ^TS* ^[a-z].* TS_VAR
+
+ +

İlk üçünde istek bir resim dosyası için yapılmışsa + nesne_bir_resim ortam değişkeni atanmakta, dördüncüsünde + istenen sayfa belgeler.alanismi.mesela.dom adlı sitede + bulunuyorsa dahili_site_istendi ortam değişkeni + atanmaktadır.

+ +

Altıncı örnekte NetscapeComment ortam değişkenine ilgili + SSL istemci sertifikası alanındaki (varsa) dizge atanmaktadır.

+ +

Son örnekte ise istekte "TS" ile başlayıp [a-z] arasındaki + karakterlerle devam eden bir başlık alanı varsa TS_VAR + ortam değişkeni atanmaktadır.

+
+ +Apache’de Ortam Değişkenleri belgesinde +daha fazla örnek bulunabilir. +
+ + +SetEnvIfNoCase +Ortam değişkenlerini isteğin özniteliklerinde harf büyüklüğüne +bağlı olmaksızın yapılmış tanımlara göre atar. +SetEnvIfNoCase öznitelik + düzifd [!]ort-değişkeni[=değer] + [[!]ort-değişkeni[=değer]] ... +server config +virtual hostdirectory +.htaccess +FileInfo +Apache 1.3 ve sonrasında mevcuttur. + + +

SetEnvIfNoCase yönergesi sözdizimsel ve anlamsal + olarak SetEnvIf + yönergesinin eşdeğeridir. Ancak, eşleşmelerde harf büyüklüğüne + duyarsızdır. Örnek:

+ + + SetEnvIfNoCase Host Apache\.Org site=apache + + +

Burada, Host: HTTP istek başlığında + Apache.Org, apache.org veya harf büyüklüğünce + farklı benzerleri belirtilmişse site ortam değişkenine + "apache" değeri atanmaktadır.

+
+
+
diff --git a/docs/manual/mod/mod_so.xml.tr b/docs/manual/mod/mod_so.xml.tr new file mode 100644 index 0000000000..f92672f3c1 --- /dev/null +++ b/docs/manual/mod/mod_so.xml.tr @@ -0,0 +1,184 @@ + + + + + + + + + + +mod_so +Modüllerin ve çalıştırılabilir kodun sunucunun başlatılması veya +yeniden başlatılması sırasında yüklenmesini sağlar. +Extension +mod_so.c +so_module +Windows için bu bir temel modüldür (sunucu bunu daima içerir). + + + +

Seçilen işletim sistemleri üzerinde bu modül Apache’nin yeniden + derlenmesini gerektirmeden modüllerin Devingen + Paylaşımlı Nesne (DSO) mekanizması üzerinden kullanılabilmesini + sağlar.

+ +

Unix’te yüklenen kod genellikle paylaşımlı nesne dosyalarından + (.so uzantılı dosyalar), Windows’ta ise ya .so + ya da .dll uzantılı dosyalardan gelir.

+ + Uyarı +

Apache 1.3 modülleri Apache 2.0’da doğrudan kullanılamazlar - modül ya + devingen olarak yüklenecek hale getirilmeli ya da Apache 2.0’ın içinde + derlenmelidir.

+
+
+ +
+ Yüklenebilir Modüllerin Windows için Oluşturulması + + Bilginize +

Windows için modül isimlendirme biçemi Apache 1.3.15 ve 2.0 + sürümlerinde değişmiştir; modüllere artık mod_filanca.so biçeminde isim + verilmektedir.

+ +

mod_so modülü ApacheModuleFoo.dll biçeminde + isimlendirilmiş modülleri hala yüklemekteyse de yeni adlandırma uzlaşımı + tercih edilmelidir. Yüklenebilir modülleri 2.0’a dönüştürüyorsanız, + lütfen isimlerini de 2.0 uzlaşımına uygun hale getiriniz.

+ +

Apache modül programlama arayüzü Unix ve Windows sürümleri arasında + değişiklik göstermez. Unix için kullanılan çoğu modül hiç değişiklik + yapmadan ya da çok küçük bir değişiklikle Windows’ta da çalışmaktadır. + Çalışmayanlar Unix platformunun sahip olduğu ancak Windows platformunun + sahip olmadığı nitelikleri kullanan modüllerdir.

+ +

Bir modül Windows’ta çalıştığı zaman, sunucuya iki şekilde + yüklenebilir. Unix’te olduğu gibi, doğrudan sunucunun içinde + derlenebilir. Windows için hazırlanan Apache paketi, Unix için geçerli + olan Configure betiğini içermediğinden modülün kaynak + dosyası ApacheCore proje dosyasına, sembolleri de + os\win32\modules.c dosyasına eklenmelidir.

+ +

İkinci yol ise modülü bir paylaşımlı kütüphane olarak çalışma anında + LoadModule yönergesi ile yüklemek + için bir DLL olarak derlemektir. Bu DLL modüller dağıtılabilir ve + sunucuyu yeniden derlemek gerekmeksizin her Windows için Apache + kurulumunda çalışabilir.

+ +

Bir modül DLL’i oluşturmak için modülün kaynak dosyasında küçük bir + değişiklik yapmak gerekir: Modül kaydının daha sonra oluşturulacak olan + DLL’den ihraç edilebilmesi gerekir (aşağıya bakınız). Bunu yapmak için + modülün modül kaydı tanımına (Apache başlık dosyalarında tanımlanmış + olan) AP_MODULE_DECLARE_DATA eklenmelidir. Örneğin, + modülünüz

+ + + module foo_module; + + +

diye bir satır içeriyorsa bunu,

+ + + module AP_MODULE_DECLARE_DATA foo_module; + + +

olarak değiştirmelisiniz. Bunun yalnız Windows üzerinde etkili olduğunu + ve Unix için modül kodunda bir değişiklik gerekmediğini unutmayınız. + Ayrıca, .DEF dosyaları hakkında bilgi sahibi iseniz modül + kodunda değişiklik yapmak yerine modül kaydını bu yöntemle de ihraç + edebilirsiniz.

+ +

Artık modülü içeren bir DLL oluşturmaya hazırsınız. Bunu, libhttpd.dll + paylaşımlı kütüphanesi derlenirken oluşturulan libhttpd.lib ihraç + kütüphanesi ile ilintilemeniz gerekecektir. Ayrıca, Apache başlık + dosyalarının doğru konumlandığından emin olmak için derleyici + seçeneklerinde değişiklik yapmanız gerekebilir. Bu kütüphaneyi + sunucunuzun kök dizini altındaki modules dizininde + bulabilirsiniz. En iyisi derleme ortamının doğru yapılandırıldığından + emin olmak için ya ağaçta mevcut modüllerden birinin .dsp + dosyasını gaspedersiniz ya da kendi .dsp dosyanızın + ilintileme seçenekleriyle derleyicininkileri karşılaştırırsınız.

+ +

Artık modülünüzün DLL sürümünü oluşturmalısınız. DLL’i sunucunuzun kök + dizininin altında bulunan modules dizinine yerleştirdikten + sonra LoadModule yönergesi ile sunucunuza + yükleyebilirsiniz.

+ +
+ + +LoadFile +Belirtilen nesne dosyasını veya kütüphaneyi sunucu ile ilintiler. + +LoadFile dosya-ismi [dosya-ismi] ... + +server config + + + + +

LoadFile yönergesi ismi belirtilen kütüphaneleri + veya nesne dosyalarını sunucu başlatılırken veya yeniden başlatılırken + sunucu ile ilintiler. Yönerge, bazı modüllerin çalışması sırasında + gereken ek kodların yüklenmesi için kullanılır. + dosya-ismi olarak mutlak bir dosya yolu + belirtilebileceği gibi ServerRoot’a + göreli bir dosya yolu da belirtilebilir.

+ +

Örnek:

+ + LoadFile libexec/libxmlparse.so + +
+
+ + +LoadModule +Belirtilen nesne dosyasını veya kütüphaneyi sunucu ile ilintiler +ve etkin modül listesine ekler. +LoadModule modül dosya-ismi + +server config + + + +

LoadModule yönergesi + dosya-ismi ile belirtilen nesne dosyasını veya + kütüphaneyi sunucu ile ilintiler ve etkin modül listesine belirtilen + modül ismiyle ekler. modül, + modülün kaynak dosyasında module türündeki tek harici + değişkenin ismi olup modül belgelerinde Modül Betimleyici olarak + geçer. Örneğin,

+ + + LoadModule status_module modules/mod_status.so + + +

satırı ile ismi belirtilen dosya ServerRoot dizini altındaki + modules alt dizininden yüklenir.

+
+ +
+
+ diff --git a/docs/manual/programs/configure.xml.tr b/docs/manual/programs/configure.xml.tr new file mode 100644 index 0000000000..754b451b05 --- /dev/null +++ b/docs/manual/programs/configure.xml.tr @@ -0,0 +1,1027 @@ + + + + + + + + + +Programlar + + configure - kaynak ağacını yapılandırır + + +

configure betiği, Apache HTTP Sunucusunun kaynak kodlarını + belli bir platform için yapılandırmakta ve derlemekte kullanılır. + Sunucuyu kişisel gereksinimlerinize uygun şekilde derlemek için çeşitli + seçeneklere sahiptir.

+ +

Bu betik Apache HTTP Sunucusu kaynak paketinin kök dizininde bulunur ve + sadece Unix ve benzeri sistemlerde kullanılabilir. Kaynak paketinin + diğer platformalarda yapılandırılması ve derlenmesi hakkında bilgi + edinmek için platform belgelerine bakınız.

+
+ +Derleme ve Kurulum + +
Komut Satırı +

configure betiğini kaynak paketinin kök dizininden başka + bir yere kopyalayıp çalıştırmamalısınız.

+ +

./configure [seçenek]... + [değişken=değer]...

+ +

CC, CFLAGS gibi ortam değişkenlerini + değişken=değer atamaları biçiminde + kullanabilirsiniz. Kullanışlı değişkenlerin bazıları aşağıda açıklanmıştır.

+
+ +
Seçenekler + + +
Yapılandırma seçenekleri + +

Aşağıdaki seçenekler configure betiğinin kendi davranışını + belirlemekte kullanılır.

+ +
+
-C
+
--config-cache
+
--cache-file=config.cache için bir kısaltmadır.
+ +
--cache-file=dosya
+
Sınama sonuçları dosya dosyasında saklanır. + Bu seçenek açıkça belirtilmedikçe işlevsizdir.
+ +
-h
+
--help [short|recursive]
+
Yardım metnini basar ve çıkar. short değeriyle sadece + bu pakete özgü seçenekler listelenir. recursive değeriyle + ise paketin içindeki tüm paketler için kısa bir yardım metni + basılır.
+ +
-n
+
--no-create
+
configure betiği normal olarak çalışır fakat herhangi + bir çıktı dosyası üretmez. Derleme için Makefile + dosyalarını üretmeksizin sınamaların sonuçlarını görmek için + yararlıdır.
+ +
-q
+
--quiet
+
Yapılandırma sürecinde checking ... iletilerini basmaz. +
+ +
--srcdir=dizin
+
dizin dizinini kaynak dosyaları dizini olarak + tanımlar. configure betiğinin bulunduğu dizin veya bir + üst dizin öntanımlıdır.
+ +
--silent
+
--quiet ile aynı.
+ +
-V
+
--version
+
Telif hakkı bilgilerini gösterir ve çıkar.
+
+
+ +
Kurulum dizinleri + +

Bu seçenekler kurulum dizinlerini tanımlar. Kurulum dizinleri seçilmiş + yerleşime bağımlıdır.

+ +
+
--prefix=PREFIX
+
Mimariden bağımsız dosyalar PREFIX dizininin + altına kurulur. /usr/local/apache2 öntanımlı kurulum + dizinidir.
+ +
--exec-prefix=EPREFIX
+
Mimariye bağımlı dosyalar EPREFIX dizininin + altına kurulur. Bunun için PREFIX dizini + öntanımlı kurulum dizinidir.
+
+ +

Öntanımlı olarak, make install tüm dosyaların + /usr/local/apache2/bin, /usr/local/apache2/lib + gibi dizinlere kurulmasını sağlar. Kurulum dizini önekini örneğin, + --prefix=$HOME şeklinde belirterek kurulumun başka bir yere + yapılmasını sağlayabilirsiniz.

+ +
Bir dizin yerleşimi tanımlamak +
+
--enable-layout=LAYOUT
+
Kaynak kodu ve derleme betikleri kurulum ağacının + LAYOUT yerleşimine dayalı olduğu varsayımıyla + yapılandırılır. Bu seçenek sayesinde Apache HTTP Sunucusu kurulumu + içinde her dosya türü için farklı bir yer belirleyebilirsiniz. + config.layout dosyasında böyle yapılandırma örnekleri + vardır. Örnekleri izleyerek kendi yapılandırmanızı + oluşturabilirsiniz. Bu dosyada örneğin FOO isimli + yerleşim <Layout FOO>...</Layout> bölümü + içinde düzenlenmiştir ve her yerleşim için böyle ayrı bir bölüm + vardır. Öntanımlı yerleşim Apache’dir.
+
+
+ +
+ Kurulum dizinlerinde ince ayar + +

Kurulum dizinlerini daha iyi denetim altında tutmak için aşağıdaki + seçenekler kullanılır. Lütfen, dizin öntanımlılarının + autoconf tarafından tanımlandığına ve seçilen yerleşim + ayarlarının bunları yerini aldığına dikkat ediniz.

+ +
+ +
--bindir=dizin
+
Kullanıcı tarafından çalıştırılabilen dosyalar + dizin dizinine kurulur. Bunlar + htpasswd, dbmmanage gibi site + yönetimi için yararlı destek programlarıdır. Öntanımlı olarak bu + dosyalar EPREFIX/bin dizinine kurulur.
+ +
--datadir=dizin
+
Mimariden bağımsız salt okunur veriler dizin + dizinine kurulur. Bunların öntanımlı kurulum dizini + PREFIX/share dizinidir. Bu seçenek + autoconf tarafından atanır ve şimdilik + kullanılmamıştır.
+ +
--includedir=dizin
+
C başlık dosyaları dizin dizinine kurulur. + Bunların öntanımlı kurulum dizini + PREFIX/include dizinidir.
+ +
--infodir=dizin
+
Info belgeleri dizin dizinine kurulur. + Bunların öntanımlı kurulum dizini + PREFIX/info dizinidir. Bu seçenek şimdilik + kullanılmamıştır.
+ +
--libdir=dizin
+
Nesne kod kütüphaneleri dizin dizinine + kurulur. Bunların öntanımlı kurulum dizini + PREFIX/lib dizinidir.
+ +
--libexecdir=dizin
+
Paylaşımlı modüller gibi program dosyaları + dizin dizinine kurulur. Öntanımlı olarak + libexecdir bu dizini + EPREFIX/libexec olarak tanımlar.
+ +
--localstatedir=dizin
+
Düzenlenebilir tek makinelik veri dizin + dizinine kurulur. Öntanımlı olarak localstatedir bu + dizini PREFIX/var olarak tanımlar. Bu + seçenek autoconf tarafından atanır ve şimdilik + kullanılmamıştır.
+ +
--mandir=dizin
+
Kılavuz sayfaları dizin dizinine kurulur. + Öntanımlı olarak mandir bu dizini + EPREFIX/man olarak tanımlar.
+ +
--oldincludedir=dizin
+
GCC harici C başlık dosyaları dizin dizinine + kurulur. Öntanımlı olarak oldincludedir bu dizini + /usr/include olarak tanımlar. Bu seçenek + autoconf tarafından atanır ve şimdilik + kullanılmamıştır.
+ +
--sbindir=dizin
+
Sistem yöneticisi tarafından kullanılabilen programlar + dizin dizinine kurulur. Bunlar + httpd, apachectl, + suexec gibi Apache HTTP Sunucusunu çalıştırmak + için gereken programlardır. Öntanımlı olarak sbindir bu + dizini EPREFIX/sbin olarak tanımlar.
+ +
--sharedstatedir=dizin
+
Mimariye bağımlı düzenlenebilir veriler + dizin dizinine kurulur. Öntanımlı olarak + sharedstatedir bu dizini + PREFIX/com olarak tanımlar. Bu seçenek + autoconf tarafından atanır ve şimdilik + kullanılmamıştır.
+ +
--sysconfdir=dizin
+
httpd.conf, mime.types gibi tek + makinelik salt okunur sunucu yapılandırma dosyaları + dizin dizinine kurulur. Öntanımlı olarak + sysconfdir bu dizini PREFIX/etc + olarak tanımlar.
+
+
+
+ +
Sistem türleri + +

Bu seçenekleri Apache HTTP Sunucusunu başka bir platformda çalıştırmak + üzere çapraz derleme yaparken kullanılır. Normal durumlarda sunucu + derlendiği platformda çalıştırıldığından bu seçenekler kullanılmaz.

+ +
+
--build=derleme-ortamı
+
Derleme araçlarının derleneceği sistemin sistem türünü tanımlar. + config.guess betiği ile elde edilen sonuç + öntanımlıdır.
+ +
--host=çalışma-ortamı
+
Sunucunun çalışacağı sistemin sistem türünü tanımlar. Öntanımlı + sistem türü derleme-ortamı’dır.
+ +
--target=hedef-ortam
+
Derleyicileri hedef-ortam sistem türü için + yapılandırır. Öntanımlı sistem türü + çalışma-ortamı’dır. Bu seçenek + autoconf tarafından atanır ve Apache HTTP Sunucusu için + gerekli değildir.
+
+
+ +
Seçimlik özellikler + +

Bu seçenekler HTTP sunucunuzun sahip olmasını istediğiniz özelliklerin + hassas olarak ayarlanmasını sağlar.

+ +
Genel sözdizimi +

Bir özelliği etkin kılmak veya iptal etmek için genellikle şu + sözdizimi kullanılır:

+ +
+
--disable-özellik
+
Sunucu özellik özelliğine sahip olmaz. Bu + seçenek--enable-özellik=no seçeneğine + eşdeğerdir.
+ +
--enable-özellik[=değer]
+
Sunucu özellik özelliğine sahip olur. + değer belirtilmediği takdirde + yes (evet) öntanımlıdır.
+ +
--enable-modül=shared
+
Belirtilen modül DSO modülü olarak derlenir.
+ +
--enable-modül=static
+
Öntanımlı olarak etkin olan modüller durağan ilintilenir. Bunu bu + seçenekle alenen zorlayabilirsiniz.
+
+ + Bilginize +

--enable-filanca seçeneğinin varlığı + configure betiğinin filanca diye + bir modül var olmasa bile bundan şikayetçi olmasına sebep olmaz. Bu + bakımdan dikkatli olunuz.

+
+
+ + +
Öntanımlı olarak etkin modüller +

Bazı modüller öntanımlı olarak derlendiğinden iptal edilmek istenirse + bunun açıkça belirtilmesi gerekir. Aşağıdaki seçenekler bu tür + modüllerin diğerlerinden bağımsız olarak derlenmemesini sağlar.

+ +
+
--disable-actions
+
mod_actions modülü tarafından sağlanan ve + isteklerle tetiklenen eylemleri iptal eder.
+ +
--disable-alias
+
mod_alias modülü tarafından sağlanan, isteklerin + farklı dosya sistemi bölümleriyle eşlenmesi iptal edilir.
+ +
--disable-asis
+
mod_asis modülü tarafından sağlanan kendinden + HTTP başlıklı dosya türü desteğini iptal eder.
+ +
--disable-auth
+
mod_auth modülü tarafından sağlanan kullanıcıya + dayalı erişim denetimi iptal edilir. Bu modül, kullanıcı isminin ve + parolasının salt metin dosyalarda saklandığı Temel HTTP Kimlik + Doğrulaması için kullanılır.
+ +
--disable-autoindex
+
mod_autoindex modülü tarafından sağlanan dizin + içerik listelemesini iptal eder.
+ +
--disable-access
+
mod_access modülü tarafından sağlanan konağa + dayalı erişim denetimi iptal edilir.
+ +
--disable-cgi
+
CGI betiklerine destek sağlayan mod_cgi, çok + evreli olmayan MPM kullanıldığında öntanımlı olarak etkin kılınır. + CGI desteğini iptal etmek için bu seçeneği kullanın.
+ +
--disable-cgid
+
worker veya + perchild çok evreli MPM’leri kullanılırken CGI + betikleri için desteği öntanımlı olarak mod_cgid + modülü sağlar. CGI desteğini iptal etmek için bu seçeneği + kullanın.
+ +
--disable-charset-lite
+
mod_charset_lite modülü tarafından sağlanan + karakter kümesi dönüşümleri iptal edilir. Bu modül sadece EBCDIC + sistemlerinde öntanımlı olarak kurulur.
+ +
--disable-dir
+
mod_dir modülü tarafından sağlanan dizin + isteklerine destek iptal edilir.
+ +
--disable-env
+
mod_env modülü tarafından sağlanan ortam + değişkenlerine destek iptal edilir.
+ + +
--disable-http
+
HTTP protokolüne destek iptal edilir. http modülü + en temel modüldür ve sunucunun bir HTTP sunucusu olarak çalışmasını + sağlar. Sadece, HTTP protokolü yerine başka bir protokol kullanmak + isterseniz bu seçeneği kullunın. Ne yaptığınızdan gerçekten + emin olamıyorsanız bu desteği asla iptal etmeyin. +
+ Dikkat: Bu modül ana kodla daima durağan ilintilidir.
+ +
--disable-imagemap
+
mod_imagemap modülü tarafından sağlanan resim + eşlemlerine destek iptal edilir.
+ +
--disable-include
+
mod_include modülü tarafından sağlanan SSI + sayfaları desteği iptal edilir.
+ +
--disable-log-config
+
mod_log_config modülü tarafından sağlanan günlük + kayıtları yapılandırması iptal edilir. Bu modül olmaksızın sunucu + yapılan isteklerin günlük kayıtlarını tutamaz.
+ +
--disable-mime
+
mod_mime modülü istenen dosyanın uzantısına + bakarak dosya içeriğinin (MIME + türü, dil, karakter kümesi ve kodlama) nasıl ele + alınacağını belirler. Bu modülün iptal edilmesi önerilmez.
+ +
--disable-negotiation
+
mod_negotiation modülü tarafından sağlanan içerik + dili uzlaşımı iptal edilir.
+ +
--disable-setenvif
+
mod_setenvif modülü tarafından sağlanan + başlıklarla ilgili ortam değişkenlerine dayalı destek iptal + edilir.
+ +
--disable-status
+
mod_status modülü tarafından sağlanan süreç/evre + izleme iptal edilir.
+ +
--disable-userdir
+
mod_userdir modülü tarafından sağlanan, + isteklerin kullanıcıya özel dizinlere eşlenmesi iptal edilir.
+
+
+ +
+ Öntanımlı olarak etkin olmayan modüller + +

Bazı modüller öntanımlı olarak derlendiği halde açıkça istenmedikçe + veya most ya da all anahtar sözcükleri + kullanılmadıkça etkin kılınmazlar (bu konu, aşağıda --enable-mods-shared + seçeneğinde daha ayrıntılı ele alınmıştır). Bu modülleri + etkinleştirmek için aşağıdaki seçenekleri kullanabilirsiniz.

+ +
+
--enable-auth-anon
+
mod_auth_anon modülünün sağladığı anonim + kullanıcı erişimi etkin kılınır.
+ +
--enable-auth-dbm
+
mod_auth_dbm modülü kullanıcı isimlerinin ve + parolalarının DBM türü veritabanı dosyalarında saklandığı HTTP Temel + Kimlik Kanıtlaması için destek sağlar. Bu seçeneği bu modülü etkin + kılmak için kullanabilirsiniz.
+ +
--enable-auth-digest
+
mod_auth_digest modülü tarafından sağlanan + RFC2617 Özet Kimlik Kanıtlaması etkin kılınır. Bu modül delilleri + salt metin dosyalarda saklar.
+ +
--enable-authnz-ldap
+
mod_authnz_ldap modülü tarafından sağlanan LDAP’a + Dayalı Kimlik Kanıtlaması etkin kılınır.
+ +
--enable-cache
+
mod_cache modülü tarafından sağlanan devingen + dosya önbelleklemesi etkin kılınır. Bu deneysel modülün kullanımı, + aşırı yüklü sunucularda ya da önbellekli vekillerde ilginç sonuçlar + verebilir. Bunun yanında en azından bir saklama alanı yönetim modülü + (örn, mod_disk_cache veya + mod_mem_cache) gerekebilir.
+ +
--enable-cern-meta
+
mod_cern_meta modülü tarafından sağlanan CERN + türü temel veri dosyalarına destek etkin kılınır.
+ +
--enable-charset-lite
+
mod_charset_lite modülü tarafından sağlanan + karakter kümesi dönüşümleri etkin kılınır. Bu modül sadece EBCDIC + sistemlerinde öntanımlı olarak etkindir. Diğer sistemlerde gerekirse + alenen etkin kılınması gerekir.
+ +
--enable-dav
+
mod_dav modülü tarafından sağlanan WebDAV + protokolü desteği etkin kılınır. Dosya sistemi özkaynaklarına destek + için mod_dav_fs modülü de gerekir ve bu seçenekle o + da etkin kılınır.
+ Dikkat: mod_dav sadece http protokolü + modülü ile birlikte kullanılabilir.
+ +
--enable-dav-fs
+
mod_dav_fs modülü tarafından sağlanan WebDAV + protokolünün dosya sistemi özkaynaklarına erişim desteği etkin + kılınır. Bu modül mod_dav modülü için destek + sağlar. Bu bakımdan, mod_dav modülünü de etkin + kılmak için --enable-dav seçeneğini de + kullanmalısınız.
+ +
--enable-dav-lock
+
mod_dav_lock modülü tarafından sağlanan geri + destek modüllerine temel DAV kilitleme desteği etkin kılınır. Bu + modülün işlevsel olabilmesi için en azından mod_dav + modülünün etkin olması gerekir, dolayısıyla bu seçeneği + --enable-dav ile birlikte kullanmalısınız.
+ +
--enable-deflate
+
mod_deflate modülü tarafından sağlanan + sıkıştırılmış aktarım kodlaması etkin kılınır.
+ +
--enable-disk-cache
+
mod_disk_cache modülü tarafından sağlanan diskte + önbellekleme etkin kılınır.
+ +
--enable-expires
+
mod_expires modülü tarafından sağlanan + Expires başlığıyla denetim etkin kılınır.
+ +
--enable-ext-filter
+
mod_ext_filter modülü tarafından sağlanan harici + süzgeç desteği etkin kılınır.
+ +
--enable-file-cache
+
mod_file_cache modülü tarafından sağlanan dosya + önbelleklemesi etkin kılınır.
+ +
--enable-headers
+
mod_headers modülü tarafından sağlanan HTTP + başlıkları denetimi etkin kılınır.
+ +
--enable-info
+
mod_info modülü tarafından sağlanan sunucu + bilgileri etkin kılınır.
+ +
--enable-ldap
+
mod_ldap modülü tarafından sağlanan LDAP + önbelleklemesi ve bağlantı havuzu hizmetleri etkin kılınır.
+ +
--enable-logio
+
mod_logio modülü tarafından sağlanan başlıklarda + bulunan girdi ve çıktı bayt sayılarının günlüklenmesi etkin + kılınır.
+ +
--enable-mem-cache
+
mod_mem_cache modülü tarafından sağlanan bellekte + önbellekleme etkin kılınır.
+ +
--enable-mime-magic
+
mod_mime_magic modülü tarafından sağlanan + MIME türlerinin kendiliğinden + belirlenmesi desteği etkin kılınır.
+ +
--enable-isapi
+
mod_isapi modülü tarafından sağlanan isapi + eklenti desteği etkin kılınır.
+ +
--enable-proxy
+
mod_proxy modülü tarafından sağlanan + vekil/ağ-geçidi işlevselliği etkin kılınır. AJP13, + CONNECT, FTP, HTTP ve + dengeleyici vekil yetenekleri ayrı olarak + mod_proxy_ajp, mod_proxy_connect, + mod_proxy_ftp, mod_proxy_http ve + mod_proxy_balancer modülleri tarafından sağlanır. + Bu beş modül bu seçenekle kendiliğinden etkin olur.
+ +
--enable-proxy-ajp
+
mod_proxy_ajp modülü tarafından sağlanan + AJP13 (Apache JServ Protokolü 1.3) için vekil desteği + etkin kılınır. Bu modül mod_proxy modülünün bir + eklentisidir, dolayısıyla bu seçeneği --enable-proxy + seçeneği ile birlikte kullanmalısınız.
+ +
--enable-proxy-balancer
+
mod_proxy_balancer modülü tarafından sağlanan + AJP13, FTP ve HTTP + protokollerine yük dengeleme desteği etkin kılınır. Bu modül + mod_proxy modülünün bir eklentisidir, dolayısıyla + bu seçeneği --enable-proxy seçeneği ile birlikte + kullanmalısınız.
+ +
--enable-proxy-connect
+
mod_proxy_connect modülü tarafından sağlanan + CONNECT isteklerine vekil desteği etkin kılınır. Bu + modül mod_proxy modülünün bir eklentisidir, + dolayısıyla bu seçeneği --enable-proxy seçeneği ile + birlikte kullanmalısınız.
+ +
--enable-proxy-ftp
+
mod_proxy_ftp modülü tarafından sağlanan + FTP isteklerine vekil desteği etkin kılınır. Bu modül + mod_proxy modülünün bir eklentisidir, dolayısıyla + bu seçeneği --enable-proxy seçeneği ile birlikte + kullanmalısınız.
+ +
--enable-proxy-http
+
mod_proxy_http modülü tarafından sağlanan + HTTP isteklerine vekil desteği etkin kılınır. Bu modül + mod_proxy modülünün bir eklentisidir, dolayısıyla + bu seçeneği --enable-proxy seçeneği ile birlikte + kullanmalısınız.
+ +
--enable-rewrite
+
mod_rewrite modülü tarafından sağlanan kurallara + dayalı URL kurgulaması etkin kılınır.
+ +
--enable-so
+
mod_so modülü tarafından sağlanan DSO yeteneği + etkin kılınır. --enable-mods-shared seçeneği bu + seçeneği de etkin kılar.
+ +
--enable-speling
+
mod_speling modülü tarafından sağlanan URL + yanlışlarını düzeltme desteği etkin kılınır.
+ +
--enable-ssl
+
mod_ssl modülü tarafından sağlanan SSL/TLS + şifreleme desteği etkin kılınır.
+ +
--enable-unique-id
+
mod_unique_id modülü tarafından sağlanan her + isteğe bir eşsiz kimlik atama desteği etkin kılınır.
+ +
--enable-usertrack
+
mod_usertrack modülü tarafından sağlanan + kullanıcı oturumunu izleme desteği etkin kılınır.
+ +
--enable-vhost-alias
+
mod_vhost_alias modülü tarafından sağlanan + kitlesel sanal barındırma desteği etkin kılınır.
+
+
+ +
+ Geliştiriciler için modüller + +

Aşağıdakiler geliştiricilerin yaptıklarını sınamalar için yararlı + modülleri etkinleştiren seçeneklerdir. Bu seçenekler öntanımlı olarak + etkin değildir. Bu modüllere ihtiyacınız olup olmadığı konusunda bir + fikriniz yoksa bu bölümü atlayabilirsiniz.

+ +
+ +
--enable-bucketeer
+
mod_bucketeer modülü tarafından sağlanan veri + kümelerine müdahale süzgeci etkin kılınır.
+ + +
--enable-case-filter
+
mod_case_filter modülünün sağladığı çıktıda büyük + harfe dönüşüm süzgeci örneği etkin kılınır.
+ + +
--enable-case-filter-in
+
mod_case_filter_in modülünün sağladığı girdide büyük + harfe dönüşüm süzgeci örneği etkin kılınır.
+ +
--enable-echo
+
mod_echo modülünün sağladığı ECHO sunucusu etkin + kılınır.
+ +
--enable-example
+
Örnek ve demo modülü mod_example etkin + kılınır.
+ + +
--enable-optional-fn-export
+
mod_optional_fn_export modülünün sağladığı seçimlik + işlev ihraç örneği etkin kılınır.
+ + +
--enable-optional-fn-import
+
mod_optional_fn_import modülünün sağladığı seçimlik + işlev ithal örneği etkin kılınır.
+ + +
--enable-optional-hook-export
+
mod_optional_hook_export modülünün sağladığı seçimlik + kanca işlev ihraç örneği etkin kılınır.
+ + +
--enable-optional-hook-import
+
mod_optional_hook_import modülünün sağladığı seçimlik + kanca işlev ithal örneği etkin kılınır.
+
+
+ +
MPM'ler ve üçüncü parti modüller +

Gereken çok süreçlilik modüllerini ve üçüncü parti modülleri etkin + kılmak için şu seçenekler kullanılır:

+ +
+
--with-module=modül-türü:modül-dosyası[,modül-türü:modül-dosyası]
+

Durağan ilintili modüller listesine belirtilen modülleri ekler. + Modül kaynak dosyası modül-dosyası, önce + Apache HTTP Sunucusu kaynak ağacı altında + modules/modül-türü alt dizininde aranır. + Modül orada değilse configure betiği + modül-dosyası ile bir mutlak dosya yolu + belirtildiği varsayımıyla kaynak dosyasını + modül-türü alt dizinine kopyalamaya çalışır. + Alt dizin mevcut değilse oluşturulur ve içine standart bir + Makefile.in yerleştirilir.

+ +

Bu seçenek tek kaynak dosyasından oluşan küçük harici modülleri + eklemek için yararlıdır. Daha karmaşık modüller için modül üreticisi + tarafından sağlanan belgelere bakınız.

+ + Bilginize +

Durağan ilintili modüller yerine bir DSO modülü derlemek + isterseniz apxs programını kullanınız.

+
+
+ +
--with-mpm=MPM
+
Sunucu süreç modeli seçilir. Bu seçenekte çok süreçlilik modüllerinden sadece biri + belirtilebilir. Bu seçenek kullanılmadığı takdirde işletim + sisteminiz için öntanımlı MPM + etkin olur. Bu seçenekte belirtilebilecek MPM isimleri: + beos, leader, + mpmt_os2, perchild, + prefork, threadpool ve + worker.
+
+
+ +
Kümeleme seçenekleri ve diğerleri +
+
--enable-maintainer-mode
+
Hata ayıklama iletileri ve derleme sırasındaki uyarıların + gösterilmesi etkin kılınır.
+ +
--enable-mods-shared=modül-listesi
+
+

Etkinleştirilip devingen paylaşımlı modül olarak derlenecek + modüllerin listesi belirtilir. Yani, bu modüller LoadModule yönergesi kullanılarak + devingen olarak yüklenir.

+ +

modül-listesi tırnak içine alınmış boşluk + ayraçlı modül isimleri listesidir. Modül isimleri önlerindeki + mod_ öneki olmaksızın belirtilirler. Örnek:

+ + + --enable-mods-shared='headers rewrite dav' + + +

modül-listesi yerine all ve + most anahtar sözcükleri de belirtilebilir. + Örneğin,

+ + + --enable-mods-shared=most + + +

seçeneği ile çoğu modül DSO modülü olarak derlenecektir.

+ +

Yetersizlikler: + --enable-mods-shared=all aslında bütün modüllerin + derlenmesini sağlamaz. Tüm modülleri derlemek için şunu + yapabilirsiniz:

+ + + ./configure \
+ + --with-ldap \
+ --enable-mods-shared="all ssl ldap cache proxy authn_alias mem_cache file_cache authnz_ldap charset_lite dav_lock disk_cache" +
+
+
+ +
--enable-modules=modül-listesi
+
Bu seçenek modülleri devingen değil de durağan ilintilemek dışında + --enable-mods-shared seçeneğine benzer. Yani bu + modüller httpd çalıştırılır çalıştırılmaz etkin + olurlar. Yüklenmeleri için LoadModule yönergesine ihtiyaçları + yoktur.
+ +
--enable-v4-mapped
+
IPv6 soketlierinin IPv4 bağlantılar üzerinde kullanılması mümkün + olur.
+ +
--with-port=port
+
Bu seçenek httpd'nin dinleyeceği portu + belirler. Bu port httpd.conf yapılandırma dosyası + üretilirken kullanılır. 80. port öntanımlıdır.
+ +
--with-program-name
+
Öntanımlı olan httpd yerine başka bir çalıştırabilir + ismi tanımlar.
+
+
+
+ +
Seçimlik paketler +

Buradaki seçenekler seçimlik paketleri tanımlamak için kullanılır.

+ +
Genel sözdizimi +

Bir seçimlik paketi tanımlamak için genellikle şöyle bir sözdizimi + kullanılır:

+ +
+
--with-paket[=değer]
+
paket paketi kullanılır. Öntanımlı + değer yes’tir.
+ +
--without-paket
+
paket paketi kullanılmaz. Öntanımlı + değer no’dur. Bu seçenek + autoconf tarafından sağlanmıştır ve Apache HTTP + Sunucusu için pek yararlı değildir.
+
+
+ + + +
Özel paketler +
+
--with-apr=dizin|dosya
+
Apache Taşınabilir Arayüzü (APR) + httpd kaynak paketinin bir parçası olup HTTP Sunucu ile birlikte + derlenir. Eğer kendi kurulu APR’nizi kullanmak isterseniz bunu + configure betiğine apr-config betiğinin + yolunu belirterek ifade edebilirsiniz. Kurulu APR için bid dizin, + dosya ismi veya mutlak dosya yolu belirtebilirsiniz. + apr-config ya belirttiğiniz dizinde ya da + bin alt dizininde bulunmalıdır.
+ +
--with-apr-util=dizin|dosya
+
Apache Taşınabilir Arayüzü Araçları (APU) httpd kaynak paketinin + bir parçası olup HTTP Sunucu ile birlikte derlenir. Eğer kendi + kurulu APU’nuzu kullanmak isterseniz bunu configure + betiğine apu-config betiğinin yolunu belirterek ifade + edebilirsiniz. Kurulu APR için bir dizin, dosya ismi veya mutlak + dosya yolu belirtebilirsiniz. apr-config ya + belirttiğiniz dizinde ya da bin alt dizininde + bulunmalıdır.
+ +
--with-ssl=dizin
+
mod_ssl modülü etkinse configure + betiği kurulu bir OpenSSL arayacaktır. Kendi SSL/TLS kurulumunuzun + yolunu bu seçenekle belirtebilirsiniz.
+ +
--with-z=dizin
+
Yapılandırmanız gerektirdiği takdirde (örneğin, + mod_deflate etkinse) configure betiği + kurulu zlib kütüphanesinin yerini tespit etmeye + çalışacaktır. Kendi sıkıştırma kütüphanenizin yerini bu seçenekle + belirtebilirsiniz.
+
+ +

Apache HTTP Sunucusunun çeşitli bölümleri, + mod_authn_dbm modülü ve mod_rewrite + modülünün RewriteMap + yönergesi bilgilere erişimi hızlandırmak için basit anahtar/değer + veritabanları kullanırlar. SDBM, APU içinde mevcut olduğundan bu + veritabanı her zaman kullanılabilir durumdadır. Eğer başka veritabanı + türleri kullanmak isterseniz aşağıdaki seçeneklerle bunları etkin + kılabilirsiniz:

+ +
+
--with-gdbm[=dizin-yolu]
+
Bir dizin-yolu belirtilmemişse + configure betiği GNU DBM kurulumunun kütüphanelerini ve + başlık dosyalarını bulunması olası yerlerde arar. Bir + dizin-yolu belirtilmişse + configure betiği kurulumun kütüphanelerini + dizin-yolu/lib altında, başlık dosyalarını + ise dizin-yolu/include altında arayacaktır. + Bundan başka, başlık ve kütüphane dosyalarının bulundukları yerler + iki nokta imi ile ayrılarak dizin-yolu + olarak belirtilebilir.
+ +
--with-ndbm[=dizin-yolu]
+
New DBM kurulumunu araştırması dışında --with-gdbm + seçeneği gibidir.
+ +
--with-berkeley-db[=dizin-yolu]
+
Berkeley DB kurulumunu araştırması dışında + --with-gdbm seçeneği gibidir.
+
+ + Bilginize +

DBM seçenekleri APU tarafından sağlanmış olup onun yapılandırma + betiğine aktarılır. Bu seçenekler --with-apr-util + seçeneği ile tanımlanmış bir kurulu APU varsa kullanışlı olur.

+

HTTP sunucunuz ile birlikte birden fazla DBM gerçeklenimi + kullanabilirsiniz. Kullanılacak DBM türünü her zaman çalışma anı + yapılandırmanızla yapılandırabilirsiniz.

+
+
+
+ +
Destek programları için seçenekler +
+
--enable-static-support
+
Destek programlarını durağan ilintili olarak derler. Yani + çalıştırılabilirin kullandığı bütün kütüphaneler kodla + bütünleştirilir. Bu seçenek belirtilmedikçe destek programları daima + devingen ilintili olarak derlenir.
+ +
--enable-suexec
+
Çatallanan sürecin kullanıcı ve grup kimliklerinin + değiştirilebilmesini sağlayan suexec programının + kullanımını etkinleştirir. Sunucunuz üzerinde suid biti + etkinleştirilmiş bir program çalıştırmanın sistem güvenliğinde + yaratacağı sorunlar hakkında bir fikriniz yoksa bu seçeneği + etkinleştirmeyin. suexec yapılandırma + seçenekleri aşağıda açıklanmıştır.
+
+ +

Tek bir destek programını aşağıdaki seçenekleri kullanarak bir durağan + ilintili çalıştırılabilir olarak derleyebilirsiniz:

+ +
+
--enable-static-ab
+
ab programının durağan ilintili sürümü + derlenir.
+ + +
--enable-static-checkgid
+
checkgid programının durağan ilintili sürümü + derlenir.
+ +
--enable-static-htdbm
+
htdbm programının durağan ilintili sürümü + derlenir.
+ +
--enable-static-htdigest
+
htdigest programının durağan ilintili sürümü + derlenir.
+ +
--enable-static-htpasswd
+
htpasswd programının durağan ilintili sürümü + derlenir.
+ +
--enable-static-logresolve
+
logresolve programının durağan ilintili sürümü + derlenir.
+ +
--enable-static-rotatelogs
+
rotatelogs programının durağan ilintili sürümü + derlenir.
+
+ +
+ <code>suexec</code> yapılandırma seçenekleri + +

Aşağıdaki seçeneklerle suexec programının + davranışı hassas bir şekilde ayarlanabilir. Daha ayrıntılı bilgi için + suEXEC yapılandırması ve kurulumuna + bakınız.

+ +
+
--with-suexec-bin
+
Bu seçenek ile suexec çalıştırılabilirinin yeri + belirtilir. Öntanımlı olarak --sbindir ile belirtilen + dizine kurulur (Kurulum dizinlerinde + ince ayar konusuna bakınız).
+ +
--with-suexec-caller
+
Bu seçenek ile suexec’i çalıştırabilecek + kullanıcı belirtilir. Normalde httpd programını + çalıştıran kullanıcı olmalıdır.
+ +
--with-suexec-docroot
+
Bu seçenek ile suexec'e erişebilecek + çalıştırılabilirlerin altında bulunacağı dizin belirtilir. + --datadir/htdocs öntanımlıdır.
+ +
--with-suexec-gidmin
+
suexec için hedef kullanıcı olmasına izin + verilen en küçük grup kimliğini tanımlamak için kullanılır. 100 + öntanımlıdır.
+ +
--with-suexec-logfile
+
suexec günlük dosyasının ismi belirtilir. + Öntanımlı olarak bu dosyanın ismi suexec_log olup + --logfiledir seçeneği ile belirtilen dizin altında + bulunur.
+ +
--with-suexec-safepath
+
suexec tarafından çalıştırılacak süreçlerin + çalıştırılabilirlerinin bulunabileceği dizinleri PATH + ortam değişkenine tanımlamak için kullanılır. + /usr/local/bin:/usr/bin:/bin öntanımlıdır.
+ +
--with-suexec-userdir
+
Bu seçenek, kullanıcı dizinleri altında suexec + tarafından çalıştırılacak süreçlerin çalıştırılabilirlerinin + bulunabileceği alt dizini tanımlar. suexec + programını (mod_userdir tarafından sağlanan) + kullanıcıya özel dizinlerde kullanmak istediğinizde bu gereklidir. + public_html alt dizini öntanımlıdır.
+ +
--with-suexec-uidmin
+
suexec için hedef kullanıcı olmasına izin + verilen en küçük kullanıcı kimliğini tanımlamak için kullanılır. + 100 öntanımlıdır.
+ +
--with-suexec-umask
+
suexec tarafından çalıştırılacak süreçler için + umask tanımlar. Sisteminiz için geçerli ayarlar + öntanımlıdır.
+
+
+
+
+ +
Ortam Değişkenleri +

configure betiğinin yerleri ve isimleri standartlara uygun + olmayan kütüphaneleri ve programları bulmasını yardımcı olan veya + configure betiği tarafından yapılan bazı seçimleri + değiştirmenizi sağlayacak bazı ortam değişkenleri vardır.

+ + +
+
CC
+
Bu değişkenle derleme sırasında kullanılacak C derleyici komutu + tanımlanır.
+ +
CFLAGS
+
Bu değişkenle derleme sırasında kullanılacak C derleyici seçenekleri + tanımlanır.
+ +
CPP
+
Bu değişkenle derleme sırasında kullanılacak C önişlemci komutu + tanımlanır.
+ +
CPPFLAGS
+
C/C++ önişlemci seçenekleri tanımlanır. Örneğin, eğer başlık + dosyaları standart yerlerinde değil de + includedir dizinindeyse bunu + -Iincludedir seçeneği olarak + belirtebilirsiniz.
+ +
LDFLAGS
+
İlintileyici seçenekleri tanımlanır. Örneğin, eğer kütüphane + dosyalarınız standart yerlerinde değil de + libdir dizinindeyse bunu + -Llibdir seçeneği olarak belirtebilirsiniz.
+
+
+
diff --git a/docs/manual/rewrite/index.xml.tr b/docs/manual/rewrite/index.xml.tr new file mode 100644 index 0000000000..1ec9595845 --- /dev/null +++ b/docs/manual/rewrite/index.xml.tr @@ -0,0 +1,98 @@ + + + + + + + + + + + + Apache mod_rewrite + + +
+

``mod_rewrite’ı harika yapan şey, Sendmail’ın tüm yapılandırma + kolaylığı ve esnekliğine sahip olmasıdır. mod_rewrite’ı kötü yapan + şey ise Sendmail’ın tüm yapılandırma kolaylığı ve esnekliğine sahip + olmasıdır.''

+ +

-- Brian Behlendorf
+ Apache Group

+
+ +
+

``Hakkında tonlarca örnek ve belge olmasına rağmen mod_rewrite kara + büyüdür. Müthiş güzel bir kara büyü ama yine de kara büyü.''

+ +

-- Brian Moore
+ bem@news.cmc.net

+
+ +

URL kurgulamasının İsviçre Çakısı olan mod_rewrite + modülünün belgelerine hoşgeldiniz!

+ +

Bu modül istenen URL’leri çalışma anında yeniden yazmak için (düzenli + ifade çözümleyiciden yararlanan) kurallara dayalı bir yeniden yazma + motoru kullanır. Gerçekten esnek ve güçlü bir URL kurgulama + mekanizması oluşturmak için sınısız sayıda kural ve her kural için de + sınırsız sayıda koşul destekler. URL değişiklikleri çeşitli sınamalara + dayanır; sunucu değişkenleri, HTTP başlıkları, ortam değişkenleri, + zaman damgaları hatta çeşitli biçimlerde harici veritabanı sorguları + bile bu amaçla kullanılabilir.

+ +

Bu modül URL’lerin tamamında (path-info kısmı dahil) hem sunucu + bağlamında (httpd.conf) hem de dizin bağlamında + (.htaccess dosyaları ve <Directory> + bölümleri) çalışır ve URL üzerinde sorgu dizgesi bölümleri bile + oluşturabilir. Yeniden yazılan URL sonuçta dahili işlemlerde, harici + yönlendirmelerde ve hatta dahili vekalet işlemlerinde + kullanılabilir.

+ +

Fakat tüm bu işlevsellik ve esnekliğin bir bedeli vardır: karmaşıklık. + Bu yüzden bu modülün yapabildiklerini bir günde anlayabilmeyi + beklemeyin.

+ +
+ +URL’lerin Dosya Sistemine Eşlenmesi + +mod_rewrite wiki + +Terimler + +
Belgeler + +
+ +
+ + diff --git a/docs/manual/server-wide.xml.tr b/docs/manual/server-wide.xml.tr new file mode 100644 index 0000000000..0f7f9c2d5d --- /dev/null +++ b/docs/manual/server-wide.xml.tr @@ -0,0 +1,124 @@ + + + + + + + + + + + Sunucu Genelinde Yapılandırma + + +

Bu belgede core modülü ile sağlanan ve sunucunun temel +işlemlerini yapılandırmakta kullanılan yönergelerden bazıları açıklanmıştır.

+
+ +
+ Sunucu Kimliği + + + + ServerName + ServerAdmin + ServerSignature + ServerTokens + UseCanonicalName + UseCanonicalPhysicalPort + + + +

ServerAdmin ve ServerTokens yönergeleri, hata iletileri gibi + sunucu tarafından üretilen belgelerde sunucu ile ilgili hangi bilgilerin + sunulacağını belirlerler. ServerTokens yönergesi sunucunun HTTP yanıt başlığı + alanının değerini belirler.

+ +

ServerName, + UseCanonicalName ve + UseCanonicalPhysicalPort + yönergeleri, sunucu tarafından, özüne yönelik URL’leri nasıl + oluşturacağını saptamak için kullanılır. Örneğin bir istemci bir dizin + isteğinde bulunurken URL’nin sonuna bölü çizgisi eklemese bile + Apache’nin istemciyi bölü çizgisi ile bitirilmiş URL yoluna + yönlendirmesi gerekir; böylece istemci belge içindeki göreli + bağlantıları doğru şekilde çözümleyebilir.

+
+ +
+ Dosyaların Yerleri + + + + CoreDumpDirectory + DocumentRoot + ErrorLog + LockFile + PidFile + ScoreBoardFile + ServerRoot + + + +

Bu yönergeler Apache’nin doğru işlem yapması için gereksinim duyduğu + çeşitli dosyaların yerlerini belirlerler. Bölü çizgisi (/) ile + başlamayan dosya yolları kullanıldığında bu dosyaların yerlerinin + ServerRoot yönergesinde belirtilen + dizine göre belirtildiği varsayılır; root olmayan kullanıcılar + tarafından yazılabilen dosya yollarına dosya yerleştirmemeye dikkat + ediniz. Bu konuda daha ayrıntılı bilgi edinmek için güvenlik ipuçları + belgesine bakınız.

+
+ +
+ Özkaynak Kullanımının Sınırlanması + + + + LimitRequestBody + LimitRequestFields + LimitRequestFieldsize + LimitRequestLine + RLimitCPU + RLimitMEM + RLimitNPROC + ThreadStackSize + + + +

LimitRequest* yönergeleri, Apache’nin istemcilerden gelen + istekleri okumak için kullanacağı özkaynakların miktarları ile ilgili + sınırlamalar koymak için kullanılırlar. Bu değerleri sınırlamak + suretiyle bazı hizmet reddi saldırılarının etkileri azaltılabilir.

+ +

RLimit* yönergeleri ise Apache’nin çocuk süreçleri + tarafından çatallanabilen özkaynakların miktarlarını sınırlamakta + kullanılırlar. Özellikle de CGI betikleri ve SSI çalıştırma komutları + tarafından kullanılan özkaynakları denetlemekte kullanılırlar.

+ +

ThreadStackSize yönergesi + bazı platformlarda yığıt boyutunu denetim altında tutmak için + kullanılır.

+
+
diff --git a/docs/manual/ssl/index.xml.tr b/docs/manual/ssl/index.xml.tr new file mode 100644 index 0000000000..9352a67224 --- /dev/null +++ b/docs/manual/ssl/index.xml.tr @@ -0,0 +1,59 @@ + + + + + + + + + + + + Apache SSL/TLS Şifrelemesi + + +

Apache HTTP Sunucusunun mod_ssl modülü, Güvenli Soketler + Katmanı (SSL) ve Aktarım Katmanı Güvenliği (TLS) protokollerinin + kullanıldığı Sağlam Şifreleme desteğini sağlayan OpenSSL kütüphanesine bir arayüz + içerir. Bu modül ve belgeler Ralf S. Engelschall’ın mod_ssl projesine + dayanmaktadır.

+
+ +
Belgeler + +
+ +
<code>mod_ssl</code> Modülü +

Bu modülce sağlanan yönergeler ve ortam değişkenleri + mod_ssl başvuru kılavuzunda ayrıntılı olarak + açıklanmıştır.

+
+ +
+ + diff --git a/docs/manual/urlmapping.xml.tr b/docs/manual/urlmapping.xml.tr new file mode 100644 index 0000000000..7251ec712f --- /dev/null +++ b/docs/manual/urlmapping.xml.tr @@ -0,0 +1,315 @@ + + + + + + + + + + + URL’lerin Dosya Sistemi ile Eşleştirilmesi + + +

Bu belgede, bir istekte belirtilen URL’nin sunulacak dosyanın dosya + sistemindeki yerini bulmak için Apache tarafından nasıl kullanıldığı + açıklanmaktadır.

+
+ + + +
<code>DocumentRoot</code> + +

Yapılan bir isteğe hangi dosyanın sunulacağına karar verirken + Apache’nin öntanımlı davranışı istek için URL yolunu (URL’den konak ismi + ve port ayrıldıktan sonra kalan kısım) alıp bunu yapılandırma dosyasında + DocumentRoot yönergesi ile + belirtilen dizinin sonuna eklemektir. Bu nedenle, DocumentRoot altındaki dizinler ve dosyalar + sitenin dışardan görünen temel belge ağacını oluştururlar.

+ +

Örneğin, DocumentRoot yönergesine + /var/http/html atanmış olsun. + http://mesela.dom/balıklar/zargana.html şeklindeki bir + istek için istemciye /var/http/html/balıklar/zargana.html + dosyası sunulur.

+ +

Apache ayrıca, sunucunun birden fazla konak için istek kabul etmesini + sağlayan sanal barındırmaya da muktedirdir. Bu + durumda her sanal konak için ayrı bir DocumentRoot belirtilebileceği gibi sunulacak içeriğin + istekte bulunulan IP adresi veya konak ismine dayanarak devingen olarak + saptanmasını sağlayabilen mod_vhost_alias modülüyle + gelen yönergeler de kullanılabilir.

+ +

DocumentRoot yönergesi + yapılandırma dosyanızda ana sunucu için bir tane ve muhtemelen + oluşturduğunuz her sanal konak için de birer + tanedir.

+
+ +
Belge Kök Dizini Dışındaki Dosyalar + +

Bazen dosya sisteminde doğrudan DocumentRoot altında bulunmayan dosyalara da erişim izni + vermek gerekir. Apache’de bunu sağlamanın çeşitli yolları vardır. Unix + sistemlerinde sembolik bağlar sayesinde dosya sisteminin farklı + yerlerindeki dosyaları ve dizinleri DocumentRoot altındaymış gibi göstermek mümkündür. + Options yönergesine değer olarak + FollowSymLinks veya SymLinksIfOwnerMatch + atanmadıkça Apache olası güvenlik açıklarına karşı öntanımlı olarak + sembolik bağları izlemez.

+ +

Bundan başka, dosya sisteminin farklı parçalarını belge kök dizini + altında göstermek için Alias + yönergesi de kullanılabilir. Örneğin,

+ + Alias /belgeler /var/http + +

yapılandırması ile + http://mesela.dom/belgeler/dizin/dosya.html URL’si için + dosya sistemindeki /var/http/dizin/dosya.html dosyası + sunulacaktır. Hedef dizindeki dosyaları birer CGI betiği olarak imlemesi dışında ScriptAlias yönergesi de aynı şekilde + çalışır.

+ +

Biraz daha fazla esnekliğin gerektiği durumlarda düzenli ifadelere dayalı eşleşmeler sağlamak + üzere AliasMatch ve ScriptAliasMatch yönergelerinin gücünden + yararlanılabilir. Örneğin,

+ + ScriptAliasMatch ^/~([a-zA-Z0-9]+)/cgi-bin/(.+) + /home/$1/cgi-bin/$2 + +

satırı sayesinde http://mesela.dom/~user/cgi-bin/betik.cgi + URL’si /home/user/cgi-bin/betik.cgi dosyası ile + eşleştirilir ve dosya bir CGI betiği olarak çalıştırılırdı.

+
+ +
Kullanıcı Dizinleri + +

Geleneksel olarak Unix sistemlerinde belli bir kullanıcının (örn, + birisi) ev dizinine ~birisi/ şeklinde atıfta + bulunulabilir. mod_userdir modülü bu özelliği site + üzerinden kullanıcıların ev dizinlerindeki dosyaları kişisel sayfalar + olarak sunmalarını sağlamak üzere kullanır. Örnek:

+ + http://mesela.dom/~birisi/dosya.html + +

Güvenlik sebebiyle kullanıcıların ev dizinlerine doğrudan HTTP erişimi + vermek uygun olmaz. Bu bakımdan, kullanıcının ev dizini altında HTTP + erişimi verilecek dosyaların bulunduğu dizini belirtmek için UserDir yönergesi sağlanmıştır. + Öntanımlı olan Userdir public_html yapılandırması ile + yukarıdaki gibi bir URL kullanıcının ev dizini (/etc/passwd + dosyasında belirtilir) /home/birisi/ altında yer alan + /home/birisi/public_html/dosya.html dosyası ile + eşleşirdi.

+ +

Ev dizininin yerinin /etc/passwd dosyasında belirtilmediği + sistemlerde kullanılmak üzere Userdir yönergesinin başka + kullanım şekilleri de vardır.

+ +

Bazı kişiler (genellikle URL üzerinde %7e olarak + kodlanması sebebiyle) "~" simgesini biçimsiz bulabilir ve kullanıcı + dizinlerini imlemek için başka bir karakter kullanmayı tercih + edebilirler. Bu işlevsellik mod_userdir tarafından + desteklenmemektedir. Ancak, kullanıcı dizinleri düzgün şekilde + yapılandırılmışsa istenen etki AliasMatch yönergesi ile sağlanabilir. + Örneğin, http://mesela.dom/sayfalar/birisi/dosya.html + URL’si ile /home/birisi/public_html/dosya.html dosyasını + eşlemek için AliasMatch yönergesi şöyle + kullanılabilirdi:

+ + AliasMatch ^/sayfalar/([a-zA-Z0-9]+)/?(.*) + /home/$1/public_html/$2 +
+ +
URL Yönlendirme + +

Yukarıdaki bölümlerde açıklanan yapılandırma yönergeleri Apache’ye + içeriği dosya sisteminin belli bir yerinden alıp istemciye göndermesini + söyler. Bazen istemciye, istediği içeriğe farklı bir URL ile + erişebileceğini ve bu URL için ayrı bir istek yapması gerektiğini + bildirmek gerekir. Bu işleme yönlendirme adı verilir ve bu + işlevsellik Redirect yönergesi + ile sağlanır. Örneğin, DocumentRoot + altındaki /foo/ dizininin içeriğinin /bar/ + adında yeni bir dizine taşınması halinde istemciye yeni konumun + bildirilmesi şöyle sağlanabilirdi:

+ + Redirect permanent /foo/ + http://mesela.dom/bar/ + +

Bu atama sayesinde /foo/ ile başlayan URL yolları + mesela.dom sunucundaki /bar/ dizini altındaki + içeriğe yönlendirilmektedir. Yönlendirmeyi aynı sunucu üzerinde yapmak + zorunda değilsiniz, bu yönerge ile başka bir sunucuya da yönlendirme + yapabilirsiniz.

+ +

Apache ayrıca, yeniden yazma ile ilgili daha karmaşık sorunlara çözüm + olarak RedirectMatch diye bir + yönerge daha sağlar. Örneğin bir sitenin baş sayfasını diğer isteklerden + ayrı olarak farklı bir siteye yönlendirmek için yönergeyi şöyle + kullanabilirsiniz:

+ + RedirectMatch permanent ^/$ + http://misal.dom/ilksayfa.html + +

Bundan başka, bir sitedeki tüm sayfalara yapılan istekleri başka bir + siteye geçici olarak yönlendirmek için şöyle bir şey yapabilirsiniz:

+ + RedirectMatch temp .* + http://mesela.misal.dom/ilksayfa.html +
+ +
Karşı Vekil + +

Apache ayrıca, uzak sunuculardaki belgelerin yerel sunucunun URL + alanına getirilmesini de mümkün kılar. Bu tekniğe HTTP sunucunun + belgeleri uzak bir sunucudan alıp istemciye sunmasını sağlayarak bir + vekil sunucu gibi davranması nedeniyle ters vekalet adı + verilir. Belgelerin istemciye özkaynağın bulunduğu sunucudan + geliyormuş gibi değilde doğrudan isteği yaptığı sunucudan geliyormuş + gibi sunulması nedeniyle bu işlem normal vekaletten farklıdır.

+ +

Aşağıdaki örnekte, istemci /foo/ dizini altından bir belge + istemekte, sunucu ise bu belgeyi dahili.mesela.dom + üzerindeki /bar/ dizininden alıp istemciye yerel sunucudan + geliyormuş gibi sunmaktadır:

+ + + ProxyPass /foo/ http://dahili.mesela.dom/bar/
+ ProxyPassReverse /foo/ http://dahili.mesela.dom/bar/
+ ProxyPassReverseCookieDomain dahili.mesela.dom harici.mesela.dom
+ ProxyPassReverseCookiePath /foo/ /bar/ +
+ +

ProxyPass sunucuyu uygun + belgeleri alması için yapılandırırken ProxyPassReverse yönergesi dahili.mesela.dom + sunucusundan kaynaklanan yönlendirmeleri yeniden yazar, böylece bunların + yerel sunucudaki yerleri belirlenmiş olur. Benzer şekilde, ProxyPassReverseCookieDomain ve + ProxyPassReverseCookiePath + yönergeleri de arka sunucu tarafından atanan çerezleri yeniden yazar.

+ +

Yalnız, belgelerin içindeki hiperbağların yeniden yazılmayacağına + dikkat ediniz. Dolayısıyla, belge içinde + dahili.mesela.dom’u ismiyle hedef alan mutlak hiperbağlar + varsa bunlar istemci tarafından vekil sunucudan değil doğrudan + dahili.mesela.dom’dan istenecektir. Üçüncü parti modüller + arasında HTML ve XHTML’de hiperbağları yeniden yazabilen mod_proxy_html + adında bir modül vardır.

+
+ +
Yeniden Yazma Motoru + +

Daha güçlü ikameler gerektiğinde mod_rewrite modülü + tarafından sağlanan yeniden yazma motoru işe yarayabilir. Bu modüldeki + yönergeler sunulacak içeriğin yerine karar vermek için kaynak IP adresi, + tarayıcı türü gibi isteğe özgü özellikleri kullanırlar. + mod_rewrite modülü buna ek olarak isteğin nasıl ele + alınacağına karar vermek için harici yazılımları ve veritabanlarını + kullanabilir. Yeniden yazma motoru yukarıda değinilen üç eşleşme türünü + de uygulayabilecek yetenektedir: Dahili yönlendirmeler (rumuzlar), + harici yönlendirmeler ve vekalet. mod_rewrite modülü + tarafından sağlanan yeteneklerin ayrıntılı açıklamaları ve bunların + kullanım örnekleri URL Yeniden Yazma + Rehberinde bulunmaktadır.

+
+ +
Dosya orada yok + +

Kaçınılmaz olarak, dosya sisteminde mevcut olmayan dosyalar için de + istek yapılacaktır. Bunun çeşitli sebepleri olabilir. Bazı durumlarda + bu, belgelerin yerlerininin değiştirilmesinin bir sonucu olabilir. Bu + durumda yapılacak en iyi şey, istemciyi belgeyi yeni yerinden istemesi + için bilgilendirmek amacıyla URL yönlendirmesi + kullanmaktır. Bu şekilde, içeriğin yeri değişse bile eski yer imlerinin + ve hiperbağların çalışmaya devam edeceklerinden emin olabilirsiniz.

+ +

"Dosya orada yok" ("File Not Found") hatalarının diğer bir bildik + sebebi de URL’lerin hiperbağlarda veya doğrudan tarayıcıda kasıtlı ya da + kasıtsız, yanlış yazılmasıdır. Bu tür sorunlarda yardımcı olması için + Apache mod_speling (sic) adında bir modülle gelir. Bu + modül etkin kılındığında Apache, "Dosya orada yok" ("File Not Found") + hatalarının önünü kesip başka bir yerde benzer isimde bir dosya var mı + diye bakar. Böyle bir dosya varsa, mod_speling + istemciye dosyanın doğru yerini bildiren bir HTTP yönlendirmesi yollar. + Benzer çok sayıda dosya varsa bunlar istemciye bir liste halinde + sunulur.

+ +

mod_speling modülünün en yararlı özelliklerinden biri + de dosya isimlerini harf büyüklüğüne duyarsız olarak arayabilmesidir. + Dosya isimlerinde harf büyüklüğünün önemli olduğu Unix benzeri sistemler + hakkında bilgisi olmayan kullanıcılara sahip sistemlerin kullanıcılarına + bu büyük yarar sağlar. Fakat modülün URL düzeltmekten başka şeyler için + de kullanılması, istemcilerden gelen neredeyse her isteğin URL + yönlendirmesine konu olmasına sebep olarak sunucunun yükünü + arttırabilir.

+ +

Yerinde bulunmayan içeriğin bulunması çabalarının tümü Apache’nin 404 + (Dosya orada yok) HTTP durum kodlu bir hata sayfası döndürmesine yol + açar. Bu sayfanın içeriği ErrorDocument yönergesi ile denetlenebilir ve Hata Yanıtlarının Kişiselleştirilmesi + bölümünde anlatıldığı gibi oldukça esnek bir şekilde + kişiselleştirilebilir.

+
+ +